Pri WHO so sicer v četrtek zdravnike po svetu opozorili, naj bodo pozorni na nove primere okužb z virusom, podobnim sarsu, hkrati pa sporočili, da ni nobenega znaka, da okužba poteka enako.

V začetku tedna je postalo znano, da se v bolnišnici v Londonu zdravi Katarec, ki ima okužbo, podobno smrtonosnemu virusu sars. V zadnjih mesecih je za podobnim virusom umrla tudi ena oseba v Savdski Arabiji. Genetske preiskave so pokazale, da sta virusa skoraj identična.

Kot je že včeraj dejal tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl, je mogoče, da sta se moška okužila preko živali, medtem ko ni dokazov o prenosu okužbe s človeka na človeka. Za razliko od sarsa novi virus povzroči hitro odpoved ledvic, kar sicer ni običajen zaplet pri respiratornih virusih.

Sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) spada v družino koronavirusov. Pojavil se je leta 2002 in ubil okoli 800 ljudi, večinoma v Aziji. Sars se je na ljudi prenesel s cibetovk, nato pa je mutiral v obliko, ki se je prenašala s človeka na človeka.