Podjetje, ki letos praznuje drugo desetletje delovanja, je namreč preteklo leto končalo s 40,6 milijona evrov prihodkov, od tega je čisti dobiček znašal 4,6 milijona evrov, podjetje pa zaposluje 94 ljudi. Ob GMT sta bila nominiranca za regijsko gazelo še Elektronika Borak s Ptuja in Ocean Orchids iz Dobrovnika.

Nominirane gazele in gazele preteklih let je še pred prireditvijo sprejela mariborska podžupanja Astrid Bah, ki je skupaj z mag. Moniko Kirbiš Rojs, državno sekretarko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, poslušala, kako delujejo, da so uspešne kljub zaostrenim gospodarskim razmeram in vse ostrejši konkurenčni bitki na globalnem trgu. Večina med njimi se zanaša predvsem na lastne finančne vire, saj imajo s prijavljanjem na razpise slabe izkušnje, poudarili pa so tudi, da bi bilo treba zmanjšati zbirokratiziranost državne uprave.

Tako se eno od podjetij ni moglo prijaviti na razpis, ki bi jim olajšal tudi zaposlitev 10 novih ljudi, saj je lokalna davčna uprava nepravilno knjižila plačane prispevke delavcem in plačane davke, zaradi česar se je podjetje znašlo na seznamu davčnih dolžnikov. Težave so uspeli razrešiti šele v dveh mesecih, ko je bilo za razpis seveda prepozno. Razveseljivo pa je, da se vse gazele lahko pohvalijo z več milijonskimi investicijami, ki jih nekatere zaključujejo prav v teh dneh. Tako je Elektronika Borak dobila nepovratna sredstva, s katerimi bodo zgradili proizvodne prostore v Lendavi za izdelavo njihovega novega inovativnega proizvoda za gospodinjstva. Medtem ko ima Boxmark Leather, gazela dravsko-pomurske regije 2001, od nedavnega za seboj podpis pogodbe z Lufthanso, saj ima velike ambicije tudi v letalski industriji. GMT pa je nedavno v IC Murska Sobota kupil zemljišče, kjer bodo v nekaj letih zgraditi logistični in razvojni center.

Več si preberite na portalu gazela.dnevnik.si.

Sicer pa je sto najhitreje rastočih gazel dravsko-pomurske regije v zadnjih petih letih prihodke iz prodaje povečalo skoraj za štirikrat, saj je indeks rasti 369. Ob tem so pogodbo o zaposlitvi sklenile s 1599 novimi sodelavci. V istem obdobju, od leta 2006 do 2011, pa je gospodarstvo dravsko-pomurske regije vrednost prodaje povečalo za skromnih 14 odstotkov in izgubilo kar 9300 delovnih mest.

In kolikokrat so gazele dravsko-pomurske regije stale na zmagovalnem odru? Regija je zlato gazelo dala leta 2009, ko je to postalo podjetje Lumar, leta 2002 je Prevent postal srebrna gazela, GMT, ki je letos spet med nominiranimi podjetji za regijsko gazelo, pa je bil lansko leto bronasta gazela. Gazela GMT se je tako pridružila letos že izbranim regijskim gazelam Bia Separations, Eurosad in Nektar Natura, naslednjo regijsko gazelo – peto od šestih – pa bodo izbrali v četrtek, 4. oktobra, na Gorenjskem. Izmed šestih finalistov bodo zlato, srebrno in bronasto gazelo izbrali 25. oktobra na Slovenski gazeli 2012.