"Vsi skupaj potrebujemo storitve javnega sektorja, vendar potrebujemo racionalne storitve"

Minister za delo je ob robu današnje predstavitve poročila o psihosocialnih tveganjih na delovnem mestu v Ljubljani komentiral tudi torkovo pismo petih sindikalnih central in pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja, v katerem sindikati nasprotujejo odpuščanju delavcev v javnem sektorju. Vizjak je danes poudaril, da verjame, da se tudi javni sektor zaveda potrebe po njegovi racionalizaciji.

"Vsi skupaj potrebujemo storitve javnega sektorja, vendar potrebujemo racionalne storitve," je pojasnil. Iz kazalcev o spreminjanju števila zaposlenih v času krize pa je po njegovih besedah razvidno, da "javni sektor ni bil toliko deležen kriznih razmer". Prvi resen poseg v javni sektor je bil zakon za uravnoteženje javnih financ. Ker pa je pri sprejemanju tega zakona prišlo do nekaterih kompromisov, tudi njegovi finančni učinki niso takšni, kot je vlada sprva predvidevala, je povedal Vizjak.

"Govorijo o nekih drastičnih rezih in posegih, ki jih jaz ne poznam"

Spomnil je, da je vlada zmanjšala število ministrstev in se zavezala tudi k racionalizaciji na ravni paradržavnih institucij - denimo agencij, skladov in zavodov. Tega pa ni storila brez razloga, pač pa zato, ker je delo treba tudi na teh področjih racionalizirati. "In gotovo bo pri teh racionalizacijah kakšno delovno mesto odveč," je povedal minister.

Vendar pa gre pri odzivu predstavnikov sindikatov na te napovedi po njegovi oceni za pretiravanje. "Govorijo o nekih drastičnih rezih in posegih, ki jih jaz ne poznam," je dejal. Zato jih poziva, da reagirajo takrat, ko bo določen resor oz. institucija javnega sektorja predstavila konkretne številke oz. konkretne načine varčevanja. Takrat se bo mogoče pogovarjati o vsebini oz. o tem, ali je določen ukrep res potreben in v kolikšni meri. "Ne pa kar tako, ker se nekomu zdi, da je treba izvajati pritisk," je dodal minister za delo.

Poudaril je še, da se čudi nekaterim sindikatom, katerih člani so delavci v gospodarstvu, da "imajo ta dvojna merila". Pred leti so namreč razumeli racionalizacije v gospodarstvu, danes pa ne razumejo, da je nekaj podobnega treba storiti tudi v javnem sektorju, je še pristavil minister Vizjak.

V primeru odpuščanj sindikati ne bodo imeli časa za pogajanja o reformah

Predstavniki sindikatov so v današnjem nadaljevanju pogajanj o pokojninski reformi sporočili svoje nestrinjanje z vladno napovedjo odpuščanja v javnem sektorju. Če bo prišlo do odpuščanj, sindikati ne bodo imeli časa za pogajanja, so po pogajanjih povedali predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

"Spregovorili smo tudi o nestrinjanju sindikatov z napovedanim odpuščanjem," je novinarjem po današnjem sestanku povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "Zagotovo bodo odpuščanja obremenjevala pogajanja. Če bo prišlo do tega, sindikati ne bodo imeli časa za pogajanja, ker bodo morali reševati stisko svojih članov," je pojasnila. "To je bilo s strani sindikatov javnega sektorja jasno povedano," je dodala.

V povezavi z vsebino pogajanj o reformi pa je povedala, da bodo glede na informacije s sestanka izračuni o tem, kako spreminjanje določenih postavk vpliva na višino pokojnine, znani v sredo in ne že v ponedeljek.

Ocenjuje, da bodo sindikati z nekaterimi od svojih predlogov uspeli in da manevrski prostor obstaja.
Pogajanja pa potekajo v konstruktivnem vzdušju, je dejala.

Socialni partnerji bodo pogajanja, ki so jih v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli 19. septembra in potekajo dvakrat tedensko, nadaljevali v ponedeljek.