Janša se je ob robu splošne razprave posebej dvostransko sestal s kosovskim kolegom Hashimom Tacijem in mu čestital za nedavno prenehanje nadzorovane neodvisnosti Kosova. Izrazil mu je tudi podporo v prizadevanjih Kosova za nove korake na evro-atlantski poti, obenem pa ga je spodbudil k nadaljevanju dialoga med Prištino in Beogradom glede severnega dela Kosova.

Janša je slovenskim novinarjem že v ponedeljek povedal, da kljub zgodnjemu priznanju državnosti Kosova, Slovenija še vedno nima sklenjenih nekaj ključnih sporazumov za gospodarsko sodelovanje, čeprav trgovinska menjava narašča. To so med drugim sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, sporazum o zaščiti investicij in o gospodarskem sodelovanju. S Tacijem sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in se bodo s čim prejšnjim podpisom ustreznih sporazumov še bolj okrepili.

Janša zadovoljen z reformami v Albaniji

Na prvem srečanju s predsednikom Albanije Bujarjem Nisharijem je Janša izrazil zadovoljstvo nad reformami v Albaniji v zadnjem letu dni in pozitivno ocenil zlasti to, da pri sprejemanju ključnih odločitev za prihodnost države sodeluje tudi opozicija.
Nishari se je zahvalil za podporo Slovenije v procesu približevanja Albanije EU in dejal, da zelo cenijo njeno aktivno vlogo pri liberalizaciji viz v okviru EU.

Janša je imel še dve neformalni srečanji in sicer s predsednikom vlade Kuvajta šejkom Džabrom Mubarakom al Hamdaom al Sabahom ter predsednikom Madagaskarja Andryjem Rajoelino. Al Sabah in Janša sta izrazila interes za okrepitev gospodarskega sodelovanja in govorila o možnosti vzajemnega odprtja diplomatskih predstavništev, ko bodo to dopuščale finančne in druge možnosti obeh držav. Al Sabah je tudi sprejel vabilo za obisk Slovenije.

Raojelina ceni delo slovenskih misijonarjev

S predsednikom Madagaskarja je premier govoril o slovenskih misijonarjih v tej afriški državi. Raojelina se je zahvalil za njihovo pomoč in pokazal, da delo misijonarjev dobro pozna. Zelo ceni njihov trud za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja prebivalstva ter dvig njihove izobrazbene ravni.

Zvečer se je Janša udeležil še sprejema pri predsednici Vlade Avstralije Julie Gillard na temo vzpodbujanja razvojnih ciljev tisočletja ter sprejema predsednika japonske vlade Jošihika Node, kjer so bile razprave posvečene obravnavi tematike človekove varnosti.

Na srečanjih je Janša iskal podporo za Pobudo za povečanje učinkovitosti mednarodne Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in iz kabineta premierja so sporočili, da je bila ta pri sogovornikih dobro sprejeta. Janša bo s predstavljanjem pobude in iskanjem podpore za slovensko kandidaturo v Svet za človekove pravice ZN od leta 2016 do leta 2018 nadaljeval do konca tedna. Govor na splošni razpravi ZN ima v četrtek.

Zunanji minister Erjavec je imel v torek dvostranske pogovore s kolegi iz Južne Koreje, Jamajke in Kanade. Srečal se je tudi s predstavniki Ameriškega judovskega odbora, kolegi iz držav EU in visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. Zvečer je potekala transatlantska večerja in sprejem Nemčije ob predsedovanju Varnostnemu svetu ZN.