Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je namreč zbornici upraviteljev predlagal uvedbo disciplinskih postopkov zoper sedem stečajnih upraviteljev: Melito Butara, ki je tudi predsednica zbornice, Mojco Breznik, Igorja Bončino, Marka Drobeža, Marino Marinc Pilej, Katarino Benedik in Maksimiljana Galeta. To informacijo so nam včeraj popoldne potrdili tako na ministrstvu kot na zbornici. "Ministrstvo nas je pozvalo, naj ugotovimo, ali je v posameznih stečajnih postopkih prišlo do kršitev, in naj v tem primeru sprožimo ustrezne postopke. Zbornica je že izdala sklep o uvedbi disciplinskih postopkov in ga poslala ministrstvu," nam je dejala Butarova. Še nekaj ur prej je zbornica v izjavi za javnost "opozorila, da ne more sankcionirati in obsojati dela svojih članov zgolj na podlagi javnih objav medijev, kot nekateri pričakujejo, temveč si mora prizadevati za krepitev zaupanja v pravno državo in za spoštovanje temeljnih človekovih pravic njenih članov".

Butarova včeraj ni želela komentirati očitkov, ki jih je nanjo v prijavi naslovil Pličanič. Ministrstvo naj bi ji - tako kot tudi Marku Drobežu - očitalo zamude pri oddajanju rednih poročil v osebnih stečajih. Prav tako naj bi v stečaju Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) naročila revizijo, za kar ni imela zakonske podlage. Po javno dostopnih podatkih je revizijo izdelala njena prijateljica Marina Marinc Pilej.

Sedem upraviteljev, ki so na udaru ministra Pličaniča, povezuje zabava pri stečajni sodnici Didi Volk. Vse naštete upravitelje je namreč mogoče opaziti na fotografijah omenjene zabave, ki so pred dvema tednoma prišle v medije. Medtem ko so na ministrstvu za pravosodje podrobnejša pojasnila napovedali za danes, velja pri ministrovem ukrepu opozoriti vsaj na dve dejstvi. Prvič, da se domnevne kršitve in "nevestno delo" upraviteljev po naših podatkih ne nanašajo na stečaje, ki bi jih vodila Volkova. In drugič, da je bila prav udeležba na zabavi očitno tisti faktor, ki je Pličaniča vodil pri izbiri upraviteljev, zrelih za disciplinski postopek.

Pri tem za zdaj ni jasno, ali in zakaj se je minister odločil posebej poiskati njihove domnevne grehe in zakaj je obenem prezrl na prvi pogled precej večje nepravilnosti v drugih stečajih. Te so ali jih še vodijo upravitelji, ki jih na sporni zabavi ni bilo. "Gre za odločitev in pravico ministra. Zdaj bo o tem odločala tričlanska disciplinska komisija zbornice, v kateri sedita dva predstavnika sodnikov in predstavnik upraviteljev," nam je pojasnila Butarova.

Vložitev zahtev za disciplinske postopke zelo verjetno pomeni tudi nadaljevanje bitke za interpretacijo o odgovornosti za nepravilnosti v stečajih med ministrstvom in sodno vejo oblasti. Če Pličaniču podobo politika, ki se je odločil presekati stečajni gordijski vozel, kazijo novi podatki o tem, da se je nanj pred več meseci brez pretiranega uspeha obrnilo več upnikov (poleg HKS Sicura tudi iz SCT), bosta strategijo "čiščenja" vzrokov in posledic afere morali zamenjati tudi okrožno in vrhovno sodišče. Tam so namreč zatrjevali, da gre pri domnevno spornem prijateljevanju med stečajnimi sodniki in upravitelji za dogodke izpred nekaj let in da pristojni organi niso razkrili neposrednih korupcijskih dejanj.