Na koprskem sodišču jim sodijo zaradi nedovoljenega dajanja in prejemanja daril, saj je bil podjetnik Marjan Mikuž zaradi groženj Prijatelja prisiljen priznati, da je Časarju in Prijatelju izročal podkupnine, kar seveda oba zanikata.

Babič, ki je zdaj zaposlen v Hotelih Bernardin, je pred pričanjem na hodniku koprskega sodišča prijetno poklepetal z obdolženim Časarjem, pred sodnico pa se glede zemljiških poslov skoraj ničesar ni spomnil, čeprav so bili ti posli vredni več milijonov evrov. Potrdil je sicer, da ga je Časar obveščal o nepremičninskih poslih, sicer pa se je skliceval predvsem na pravilnike in akte, ki naj bi določali, kako se posle sklepa. Tako se Babiču ni zdelo sporno, da so podpisovali večmilijonske pogodbe brez soglasja nadzornega sveta. "Nadzorni svet je za posle na Orleški gmajni potrdil sredstva v višini 25 milijonov evrov, zato posebnega soglasja najbrž nismo potrebovali," je dejal Babič, ki je pogodbo za nakup objekta Luna v Sežani, za katerega je Luka Koper odštela skoraj dva milijona evrov, podpisal celo po poteku pogodbe o posredovanju, ki jo je za najvišjo možno provizijo 4 odstotkov sklenila z Mikuževim podjetjem Premik.net. Babič je sodišču pojasnil, da ni vedel, da je pogodbo podpisal po poteku pogodbe o posredovanju, zakaj je pogodbo podpisal on in ne Časar, pa se prav tako ni spomnil. "Pri sklepanju nepremičninskih poslov nisem imel nič, v pogajanjih prav tako nisem sodeloval. Pogodba za objekt Luna je bila parafirana, zato nisem imel nobenih pomislekov, da bi jo podpisal," je še dejal Babič, ki ni vedel, ali je v tistem času nadomeščal Časarja. Povedal je le, da so imeli vsi člani uprave pooblastilo, da podpisujejo pogodbe.

Sodišče je včeraj iskalo tudi odgovore na vprašanja, zakaj je bila za posredovanje podjetju Premik.net določena najvišja možna provizija 4 odstotkov. Marjan Mikuž je pojasnil, da so se tako dogovorili zato, ker so od njega v Luki Koper zahtevali, da ves svoj čas nameni samo za njihova zemljišča. "Vse stvari smo uredili v pravni službi Luke Koper. Časar je s tem soglašal," je dejal Mikuž in dodal, da se je glede pogodb vedno dobival z vodjo pravne službe Markom Blažičem, s Časarjem pa nikoli. Tudi Babič je pojasnil, da so vse posle pripravljali v pravni službi. Na naslednji obravnavi bodo zato zaslišali tudi vodjo pravne službe.

Marjan Babič na novinarska vprašanja včeraj ni hotel odgovarjati, ko smo Časarja zbodli, kakšnega člana uprave za finance je imel, če ni bil seznanjen z milijonskimi posli, pa nam je Časar odvrnil: "Iz tedna v teden se vse bolj kaže, da sem nedolžen."