V tednu pred tekmo je bilo na tekmovanje Red Bull 400 Planica prijavljenih že preko 120 tekmovalcev, med njimi tudi nekaj tujcev in deset žensk, je pojasnila predstavnica Red Bulla Barbara Poženel in dodala, da bodo vsem zainteresiranim omogočil tek, ki je prvi tovrstni v Sloveniji. Zato bodo prijave zbirali še danes do poldneva.

Tekači, ki morajo biti starejši od 16 let in lahko tekmujejo posamično ali v štafeti štirih, se bodo morali najprej pomeriti v kvalifikacijah po 250 metrov dolgem odskočišču do samega roba odskočne mize. Le najboljši se bodo nato pomerili za zmago v velikem finalu, do vrha velikanke. Vsi, ki bodo izpadli v kvalifikacijah, pa bodo lahko do vrha tekli v finalu poražencev.

Gre pravzaprav za skupinski šprint na 400 metrov po letalnici navzgor. Da gre za ekstremno obliko teka priča, že podatek o naklonih tovrstnih "prog", ki se postavijo pokonci tudi preko 70 odstotkov, pojasnjujejo organizatorji.

Na trasi ni ravnin, kjer bi tekači lažje zadihali, vzpenjanje pa otežuje še podlaga na doskočišču. Tekmovalci se na tovrstnih tekmah, kakršna je bila avgusta tudi na avstrijskem Kulmu, velikokrat vzpenjajo kar po vseh štirih. Dogodek pa je atraktiven tudi za gledalce.