Proizvodnja stoji že tri mesece, zaposlenim dolgujejo dve plači, že štiri mesece pa družba ne plačuje davkov in prispevkov. Izguba je narasla na 5,9 milijona evrov, skupaj z vsemi poroštvi pa je dolgov za 7,4 milijona. Po besedah direktorja družbe Meblo Jogija Aljoše Tomažiča (vodenje je prevzel decembra lani) so za nastali položaj krive predvsem napačne odločitve vodstva Meblo Holdinga v preteklosti. "Naročil imamo veliko, vendar nimamo denarja za nakup surovin. Izguba se vleče že tri leta. Lani smo imeli 5 milijonov evrov realizacije. Največ jogijev smo prodali zagrebškemu Meblu Trade, v zadnjem obdobju pa smo se uspešno prebili na angleški trg. Pogodb zaradi finančnih težav nismo uspeli podaljšati, podobno kot tudi ne z Ikeo," pravi Tomažič in dodaja, da bi lahko uspešno poslovali s prestrukturiranjem proizvodnje, saj imajo dobre delavce, znanje, stroje in še vedno del trga.

Na čelu Meblo Holdinga je Boris Lozej (bil je tudi direktor Meblo Jogija). Lozej je tudi večinski (51-odstotni) lastnik Jogija, saj je lastnik 24 odstotkov delnic, prek holdinga pa obvladuje še 26 odstotkov lastništva Jogija. Ostali lastniški deleži odpadejo na 30 bivših zaposlenih, kjer imajo posamezniki največ do 5 odstotkov lastništva družbe. V Meblu Holding, ki je tudi lastnik blagovne znamke, naj bi imel Meblo Jogi 33-odstotno lastništvo.

Na novogoriškem sodišču so včeraj potrdili, da so prejeli pisni predlog za uvedbo stečaja, vendar je vloga nepopolna, ker ni bil vplačan predujem. "Kadrovsko smo podhranjeni. Za predujem bomo zbrali denar. Naši največji upniki so banke in država, Plami Podgrad dolgujemo okoli 200.000 evrov. Od 19. aprila imamo blokirane vse tri račune. Do zadnjega in na vse možne načine smo se borili, da smo zaposlenim zagotavljali plače. Rešitev smo pričakovali tudi v prodaji nepremičnin Lesnini, vendar na koncu ni prišlo do uspešnega dogovora," je dodal Aljoša Tomažič. Po njegovih besedah so dolgovi veliko večji, kot je vrednost premoženja. Pa tudi sicer naj bi bilo veliko nejasnosti v povezavah med Holdingom in Jogijem. Naj dodamo, da je Aljoša Tomažič odstopil s funkcije že pred tremi meseci in da se mu trimesečni odpovedni rok izteče prihodnji teden.