Na podlagi preiskave je komisija ugotovila, da dokapitalizacija Elana, pri kateri so sodelovale z državo povezane družbe - Kapitalska družba, Zavarovalnica Triglav, Triglav Naložbe in DSU - ni bila skladna s predpisi EU o državnih pomočeh. Zasebni investitor nikakor ne bi pristal na takšno dokapitalizacijo, kot so nanjo pristali državni lastniki, ugotavlja komisija. Dokapitalizacija je tako Elanu zagotovila neupravičeno gospodarsko prednost, ki je njegovi konkurenti niso imeli. Sum, da je bilo begunjsko podjetje deležno nedovoljene državne pomoči, je evropski komisiji naznanil Elanov konkurent Völkl.

Zaradi odločanja o tem, ali je Elan prejel državno pomoč, je bil prodajni postopek Elana pred meseci zamrznjen. Ali se bodo pogajanja z investicijskim skladom Argus Capital, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo, zdaj nadaljevala, včeraj na PDP, državnem podjetju, ki obvladuje večinski lastniški delež Elana, niso komentirali. Neuradno pa je slišati, da se je ponudba sklada že iztekla.

Kaj bo odločitev komisije pomenila za poslovanje družbe, ki bo morala državno pomoč vrniti skupaj z obrestmi, včeraj v Elanu niso odgovorili. V Elanu si bodo vzeli čas za preučitev odločbe. Predsednik Elanovega nadzornega sveta Aleš Zupančič je bil za komentar nedosegljiv, nedavno pa je pojasnil, da če bi moral Elan vrniti vseh 20 milijonov dokapitalizacijskega zneska iz let 2007 in 2008, bi to pomenilo njegov konec. Tudi revizijska hiša Deloitte je v revizijskem mnenju lanskoletnega poslovanja opozorila, da zaradi morebitne neugodne odločitve komisije obstaja dvom, da bo Elan ostal dolgoročno delujoče podjetje.

Kako bo konkretno ravnala država, za zdaj še ni znano. Tudi na ministrstvu za finance odločitve komisije namreč niso komentirali, ker še niso prejeli odločbe. Kako bo izterjala nedovoljeno državno pomoč, pa mora država Bruslju sporočiti v dveh mesecih, v štirih mesecih pa tudi v primeru pritožbe denar izterjati. Toda pri tem velja poudariti, da v Sloveniji trenutno sploh še ni pravne podlage za izterjavo nedovoljene državne pomoči. Kdaj nameravajo sprejeti ustrezno zakonodajo, nam včeraj pozno popoldne na ministrstvu za pravosodje ni uspelo izvedeti.