Redno mesečno poročilo o poslovanju bank in gibanjih na kapitalskem trgu je danes obravnaval svet Banke Slovenije. Kot so po seji sporočili iz centralne banke, se je bilančna vsota bank v Sloveniji v letošnjem prvem polletju zmanjšala za 1,2 milijarde evrov, predvsem zaradi poplačila obveznice NLB, izdane v letu 2009 z jamstvom države, ter znižanja vlog države.

Konec junija je bilančna vsota bank v Sloveniji znašala nekaj manj kot 48,8 milijarde evrov, kar je 2,1 odstotka manj kot pred letom dni.

Nadaljuje se trend odplačevanja obveznosti do tujine, kar je deloma posledica znižanja bonitetnih ocen dolgoročnega dolga države in nekaterih bank. Ob tem centralna banka ugotavlja, da zmanjšanje teh finančnih virov ni bilo nadomeščeno v celoti z bolj stabilnimi viri.

Obseg kreditov je zaradi dragih tujih virov in nižjega povpraševanja kreditno sposobnih podjetij in gospodinjstev omejen. Krediti nebančnemu sektorju so se julija zmanjšali za 5,8 odstotka. Vloge gospodinjstev pa so porasle za pol odstotka in zaostajajo za rastjo v preteklem letu.

Na kapitalskem trgu Banka Slovenije opaža rahlo povečanje prilivov v domače vzajemne sklade. Po julijskem mesečnem padcu indeksa Ljubljanske borze SBI TOP za 1,1 odstotka znaša medletni padec 29,1 odstotka. Nasprotno so svetovni borzni indeksi julija v glavnem porasli.