Konec junija so imele španske banke za 164,4 milijarde evrov slabih posojil, kar je predstavljalo 9,42 odstotka njihovih sredstev. Julijski delež je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP najvišji v zadnjih 50 letih oz. odkar je španska centralna banka leta 1962 sploh začela zbirati te podatke.

Španske banke so se v hudih težavah znašle po poku nepremičninskega balona leta 2008. Prejšnji mesec je španska vlada napovedala oblikovanje neke vrste slabe banke ter druge reforme bančnega sektorja. Te so pogoj za pridobitev do 100 milijard evrov vrednega posojila držav z evrom, namenjenega prav reševanju bank.

Španija se zadolžuje ceneje

Težave španskih bank pa se trenutno ne odražajo na stroških zadolževanja države. Madrid je danes izdal 12- in 18-mesečne dolžniške papirje, pri čemer se je zahtevana donosnost v primerjavi z zadnjima podobnima izdajama precej znižala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 12-mesečne zakladne menice je povprečna obrestna mera znašala 2,835 odstotka, pri 18-mesečnih papirjih pa 3,072 odstotka. To je 0,235 oz. 0,263 odstotne točke manj kot v zadnjih primerljivih izdajah, izvedenih avgusta.

Pritisk finančnih trgov na Španijo je nekoliko popustil, potem ko je Evropska centralna banka (ECB) napovedala, da bo pod določenimi pogoji po potrebi v neomejenem obsegu odkupovala obveznice problematičnih držav območja z evrom.