Trener Darko Milanič je imel med reprezentančnim premorom dovolj časa, da se je ozrl nazaj proti tekmama z Dinamom in zajel sapo pred novimi pomembnimi dogodki. V petek popoldan se je po zadnjem treningu pred sobotnim gostovanjem Maribora v Kidričevem pri Aluminiju v svoji pisarni razgovoril o različnih temah. Na tabli, pritrjeni na steni, je bila že napisana postava Panathinaikosa s tekme kvalifikacij za ligo prvakov proti Malagi, za kar je poskrbel pomočnik Saša Gajser, na mizi so bili zložene zgoščenke z igrami grškega podprvaka, v mislih se je že risala taktika. Medtem ko je mislim pustil prosto pot, je kolegu podaril nekaj vstopnic za četrtkovo tekmo, proti koncu pogovora pa so Zlatko Zahović, Miran Pavlin in Saša Gajser že čakali, da se bo strokovno vodstvo Maribora odpravilo na tradicionalno petkovo kosilo v središču mesta.

Zaradi reprezentančnega premora nekaj časa ni bilo klubskih tekem. Vam je premor koristil?

Prijalo je, da nismo bili pod tako velikim stresom. Strokovno vodstvo se je lahko v miru pripravilo na tekmece v Evropi. Malo smo trenirali, nekaj časa pa so bili lahko tudi bolj sproščeni kot sicer. Moštvu se pozna, da je potrebovalo bolj umirjen teden treninga.

Imeli ste čas za analizo po stresnih tekmah z Dinamom. Kaj je pokazala?

Manjkalo nam je zelo malo. Da bi naredili še ta majhen korak do lige prvakov, potrebujemo več kakovosti. Skozi trening in tekmovanja bomo skušali kakovost popraviti. To kakovost bomo skušali najti v ekipi.

To pomeni spremembo igralnih položajev, kot ste v preteklosti z nekaterimi nogometaši že storili?

Mogoče. Iskati moram prostor za napredek znotraj moštva, kajti finančno smo omejeni. Imam izredno dobro ekipo, a da bi naredili korak naprej v Evropi, je treba najti boljšo rešitev v ekipi za naslednjo sezono.

Lahko namignete, v katero smer naj bi šle te spremembe?

Ne. Mislim, da so nekateri fantje prišli do svojega limita, drugi ne. Moja naloga je, da uvidim, ali je tiste, ki še niso dosegli limita, mogoče dvigniti na višjo raven.

Obstaja bojazen, da v slovenskem okolju ne bo več mogoče napredovati po tem, ko bodo tudi ti dosegli limit?

Ko bo vsa ekipa dosegla limit, bomo igrali v ligi prvakov. Moja naloga je, da najdem optimalno rešitev. Tokrat nam je zmanjkalo pol koraka. Ko daš čustva na stran, vidiš, da smo bili zelo blizu. Na domači tekmi proti Dinamu smo z neverjetno lahkoto prihajali do njihovega kazenskega prostora. Tam smo se ustavili. V tem elementu moramo napredovati, česar smo sposobni. V drugem polčasu smo dominirali in z dvema podajama prihajali do kazenskega prostora.

V Sloveniji je verjetno težko poiskati primerne okrepitve.

Potem ko je nogometaš nekaj časa del naše ekipe in se privadi na sistem, lahko postane okrepitev. A tisti, ki bi nemudoma pomenili dodatno vrednost, so predragi. Nekateri igralci iz slovenske lige so kakovostni, a ne tudi dovolj izkušeni za evropsko tekmovanje. Zato potrebujejo čas. Je pa v slovenski ligi kar nekaj igralcev, ki so Mariboru zanimivi.

Nekaj denarja ste od prestopov vendarle dobili.

Zavedamo se, da pogon nekaj stane. Da bi funkcionirali še naprej, kot si želimo, si dragih okrepitev ne moremo privoščiti. Tudi zaradi miru v ekipi, kajti uspelo nam je sestaviti izjemno skupino igralcev. Veliki premiki navzgor ali navzdol, ko gre za finance, pri igralcih niso dobri. Pred nami je zanimiva naloga, da iz moštva iztisnemo še več. Do zdaj smo naredili veliko delo. Kako fantje izpolnjujejo svoje naloge, je fantastično. Tisti, ki hočejo, to lahko vidijo. Redke so tekme, na katerih nam ne uspe igrati na želeni ravni.

Ravno ponavljanje dobrih iger iz tedna v teden je precej zahtevno, kajne?

To je v nogometu najtežje. Skozi vsakodnevno delo in selekcijo nam je uspelo priti do tega, kar je najlepše - da je to, kar delamo, za fante nekaj povsem običajnega. Ko pridejo na igrišče, natanko vedo, kaj jih čaka. Ob nalogah se zabavajo, so kreativni.

Odigrali so veliko pomembnih evropskih tekem. Zato pred preizkušnjami, kot bo v četrtek proti Panathinaikosu, ne občutijo več bremena?

V razgovoru s fanti v začetku tedna (intervju je potekal v petek, op. p.) sem poudaril, da je najbolj pomembna tekma z Aluminijem, a sem jim povedal tudi, da gremo na zmago proti Panathinaikosu in da verjamem v zmago. V njihovih očeh sem videl, da verjamejo tudi oni, čeprav Panathinaikosa še niso gledali. Razen, če si je kdo na lastno pobudo ogledal kakšno tekmo. Sam sem si s sodelavci tekme grškega podprvaka ogledal. Prepričan sem, da se lahko enakovredno merimo.

Je Panathinaikos šibkejši, kot je bil v nekoč?

Mislim, da je odgovor pritrdilen. Finančna kriza je pripeljala do tega, da si velikih zvezdnikov ne morejo več privoščiti. A imajo še vedno zelo dobro ekipo z izkušenimi igralci. Naša priložnost je tudi, da nas bodo podcenjevali. V to sem prepričan. Mislili si bodo, kaj nam je tega treba... Še posebno, če nas bodo gledali v Kidričevem (oglednik Panathinaikosa je bil v Kidričevem in se čudil nad stadionom, op. p.). Nato bodo na tekmi videli nekaj drugega.

Imate v Grčiji znova kakšnega vohuna?

Na žalost si nismo mogli v živo ogledati nobene njihove tekme, medtem ko imamo nekaj vohunov v Atenah. Športni direktor Zlatko Zahović ima tam ljudi, ki mu posredujejo informacije.

Kako pomembne so te zadeve?

Zelo. Na ta način lahko dobiš informacije, ki jih na internetu ni, a so lahko bistvene.

Za kakšen tip informacij gre?

Gre za to, kakšne težave imajo v klubu, kdo se s kom krega, komu dolgujejo denar, kdo je nezadovoljen in se pogaja za novo pogodbo, kdo ima za seboj slabo sezono... To so zelo pomembne zadeve, ki jih poskušamo uporabiti. Jasno je, da je pomembnejša forma našega moštva, te informacije pa so tudi koristne.

Je Panathinaikos tisti tekmec, proti kateremu lahko Maribor osvoji največ točk?

Rad bi se osredotočil le na prvo tekmo. Želimo si tri točke v Ljudskem vrtu ob odlični predstavi in pomoči navijačev. Stadion bo verjetno poln, saj se vstopnice odlično prodajajo. To pomeni, da ljudje verjamejo v nas. Želimo dobiti prvo tekmo. Po tem bo vse odvisno od tega, ali bomo v nadaljevanju tekmovanja naleteli na tekmece, ki bodo dali prednost nečemu drugemu. Lani Tottenham v evropski ligi ni bil uspešen, tudi Lazio ne najbolj. Sta bili skupini tako zahtevni ali so želeli prek svojega državnega prvenstva priti v ligo prvakov? Sicer se s tem ne smemo obremenjevati. Moramo pustiti dober vtis. Lani smo v nekaterih trenutkih igrali zelo dobro. Videlo se je, kje imamo lahko težave in kako se moramo obnašati. Ne smemo menjati svojega načina igre. Ne smemo biti pasivni zavoljo tega, da bi imeli na koncu eno točko več. Če bomo tako uspešni, da se bomo borili za napredovanje iz skupine, bomo taktizirali v zadnjem krogu. Prej bomo želeli imeti žogo čim več v svoji posesti in graditi napade. Želimo igrati napadalno. Seveda je odvisno, koliko ti to tekmec dovoli.

V Mariboru je zanimiva relacija med trenerjem in športnim direktorjem. Kakšen odnos imate z Zlatkom Zahovićem?

Ko sva bila nogometaša, sva imela drugačen odnos. Ko me je Zlatko Zahović angažiral za trenerja Maribora, se je odnos vseskozi spreminjal do tega, da zdaj v največji meri sodelujeva poslovno. Zaradi zahtevnosti najinega dela se je delež poslovnega in prijateljskega druženja zelo spremenil. Zdaj se ne uspeva družiti privatno. Najini pogovori so vezani le na Maribor. Torej je odnos povsem posloven.

Prej sta postala prijatelja zaradi skupnega igranja v Partizanu in reprezentanci?

Prijatelja sva postala v Partizanu. V Beogradu sva nekaj časa skupaj stanovala. Skrbela sva drug za drugega. Bila sva si mama in oče. Potrebovala sva oporo. Prišla sva v čuden položaj, ko moraš prijateljstvo potisniti stran za druge čase, ker si ne moreš privoščiti, da ne bi imela poslovnega odnosa.

Vi ste starejši od Zlatka. Torej ste bili v Partizanu "oče in mama" bolj vi kot on?

On morda meni, da sem mu jaz bolj pomagal, kajti takrat je bil res še otrok. A tudi meni je on dosti pomenil. V nekem trenutku se morda zdi, da je razlika med dvajsetletnikom in sedemnajstletnikom velika, a kmalu uvidiš, da ni. Tudi jaz sem potreboval nekoga, ki mi je bil v oporo.

Zanimivo, da vsaj navzven delujeta zelo različno. Zahović velikokrat pove kaj kontroverznega, vi ste precej bolj umirjeni.

Imava različne vloge in različna značaja. Tega ni težko opaziti. Sam se zavzemam za raznolikost, tudi v moštvu.

Kakšna je Zahovićeva vloga pri vašem vsakdanjem delu?

Zelo veliko sodelujeva. Znanje našega športnega direktorja je veliko, ne le na njegovem področju. Veliko se pogovarjava, kaj je dobro in kaj bi bilo treba popraviti, medtem ko se v moje odločitve ne vmešava. Držim se načela, da več oči bolje vidi. Njegova opažanja razumem zelo resno, enako kot opažanja drugih sodelavcev. Nisem "one man band".

Ste se to naučili pri Ivici Osimu?

Ne. Osim okoli sebe ni imel rad pomočnikov, ki bi kaj vedeli o nogometu. Bil je mojster in ni nikogar potreboval. Jaz pa s pomočniki zelo rad sodelujem, poslušam njihova mnenja, odločam pa sam. Za odločitvami tudi trdo stojim. Moji sodelavci imajo izjemne izkušnje. Pameten človek to uporabi.

Marsikateri trener ne misli tako. Gre za bojazen pred rušenjem avtoritete?

Meni so besede v stilu "jaz se ne bom spremenil in prilagodil" tuje. Življenje je prilagajanje. Stalno se moraš prilagajati, če želiš biti uspešen. Seveda moraš imeti znanje, odprte oči, znanje moraš nadgrajevati, se učiti od drugih. Se je kdo rodil naučen? Vsi se lahko od nekoga, ki nekaj boljše vidi, naučimo. Seveda to še ne pomeni, da lahko vse prenesemo v svoje življenje, marsikaj pa lahko. To se mi zdi zelo pomembno.

Takšen način razmišljanja v nogometnem svetu pogrešamo.

Ker se vsi nekoga bojijo. Najbolje bi bilo, če bi bil tako neumen, da izkušenj Joseja Mourinha in Zlatka Zahovića, ki je bil s trenerjem Reala v stiku, ne bi upošteval, ker mi tega ne dovoljuje ego, kajne?