Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS 90) Peter Majcen je konferenco označil kot revijo stališč sodelujočih socialnih partnerjev in mednarodnih organizacij. Zadovoljen je bil zlasti s predstavitvijo nekaterih izkušenj iz tujine.

Prepričala ga je zlasti vodja pravne službe pri Gospodarski zbornici Avstrijske Štajerske Ingrid Kuster, ki je predstavila avstrijske izkušnje na področju sistema odpravnin. Kot je dejala, imajo v Avstriji deset poklicnih odpravninskih skladov. Delodajalec vanje od plače delavcev nakazuje 1,53 odstotka.

"Velik odstotek slovenskih delavcev zdaj ostane brez odpravnine"

Za odpravninski sklad, ki ga je ministrstvo za delo umaknilo iz predloga reforme, bi se veljalo potruditi, verjame Majcen. Kot je spomnil, namreč velik odstotek slovenskih delavcev zdaj ostane brez odpravnine, kar bi sklad preprečil.

Sicer pa je Majcen ocenil, da so pred socialnimi partnerji težka pogajanja o reformah. "Sindikati prav gotovo ne bodo pristajali na stiskanje v kot oz. na časovno stisko," je poudaril. Potrebne so namreč rešitve, ki bodo v prid celotni populaciji, je dodal.

Da je bila konferenca zaradi soočenja različnih pogledov pozitivna, je ocenil tudi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Milan Lukič.

Lukič: Pogajanja je mogoče je pričakovati z več optimizma

Kot je povedal, je dobil občutek, da je mogoče pogajanja o reformah vendarle pričakovati z več optimizma. "Zdi se mi, da bi tokrat lahko prevladali argumenti proti argumentom ali pa moč argumentov, ne pa argumenti moči," je dejal.

Zatrdil je še, da jim v ZDS niti na misel ne pride, da bi zmanjševali pravice delavcev, temveč da si zgolj želijo času primerno in primerjalno ustrezno delovnopravno zakonodajo, ki bi iz podjetij umaknila elemente sociale, ki v resnici spada v domeno države.

Čularjeva: Cilj reforme trga dela je okrepiti tako varnost kot prožnost

Trg dela v Sloveniji ne deluje optimalno, cilj predlagane reforme delovnopravne zakonodaje pa je okrepiti tako varnost zaposlenih kot tudi prožnost trga dela, je ob odprtju mednarodne konference Reforma trga dela: Nove priložnosti za boljši jutri v Ljubljani poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo Patricia Čular.

Intenzivno iskanje rešitev za izhod iz krize

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve je uvodoma opozorila, da so vse države članice EU, vključno s Slovenijo, prisiljene v intenzivno iskanje rešitev za izhod iz finančne krize, ki bodo prispevale k oblikovanju novih delovnih mest in spodbujale konkurenčno gospodarstvo.

Kot je poudarila, bodo celostni ukrepi na trgu dela odigrali pomembno vlogo pri soočenju z morebitnimi nadaljnjimi neugodnimi gospodarskimi razmerami.

V tej luči je spomnila, da je ministrstvo za delo pred kratkim predstavilo predlog reforme trga dela. V Sloveniji je po njenih besedah mogoče iz odziva zaznati konsenz, da so spremembe na tem področju pomembne, glede na to, da smo šele na začetku javne razprave, pa se ji ne zdi čudno, da prihaja do razhajanj pri podrobnostih.

Trg ne deluje optimalno

Čularjeva je izpostavila, da analize, statistike in priporočila, ki jih država prejema od mednarodnih organizacij, kažejo nedvoumno sliko: trg dela ne deluje optimalno.

Na eni strani imamo namreč delavce s pogodbo za nedoločen čas, katerih pravice so močno varovane, na drugi strani pa delavce, predvsem mlade, s pogodbo za določen čas in prekerne oblike dela, ki ne zagotavljajo nikakršnega pravnega varstva. Poleg tega trg dela ni dovolj prožen, postopki odpuščanja so prezapleteni in predolgi. "Z reformo želimo doseči oboje, varnost in prožnost," je zatrdila.

Predlagana reforma trga dela ima po njenih besedah tri cilje: povečati učinkovito pravno varstvo zaposlenih, zmanjšati obseg zaposlovanja na črno in izboljšati položaj iskalcev zaposlitve.

Državna sekretarka je dejala še, da je razprava o reformah vedno deležna posebne pozornosti javnosti in vedno burna. Prav je, da imamo različna mnenja, je menila. Hkrati pa je pozvala, da skupaj "poiščemo najboljše rešitve, ki bodo oblikovale našo prihodnost".