Britanski kraljevski par, ki je za fotografije izvedel med zajtrkom v Maleziji (Kate in William sta na azijski turneji v imenu kraljice, ki še vedno praznuje diamantni jubilej), naj bi bil "neznansko razžaloščen zaradi tega grotesknega in neupravičenega vdora v njuno zasebnost". Tako vsaj trdi predstavnik britanskega dvora. Britanski časopisi, ki so drug za drugim hitro napovedali, da fotografij ne bodo objavili, trdijo, da Kate in William že preučujeta možnost tožbe, in kritizirajo francosko revijo, ki jo čaka denarna kazen, ker z objavo teh fotografij krši razmeroma strogi francoski zakon o spoštovanju zasebnosti. Ta bo sicer drobiž v primerjavi z zaslužkom, ki ga bodo tabloidu prinesle gole prsi cambriške vojvodinje.

Princesa za 21. stoletje

Pred prisluškovalno afero, ki jo je zakuhal Murdochov ukinjeni tednik News of the World, in Levesonovo preiskavo vedenja tiska, med katero je bil ta deležen zelo ostrih kritik, bi se otoški časopisi tolkli med seboj za objavo. Murdochov Sun si je sicer nedavno upal objaviti golo fotografijo veseljaškega princa Harryja, a objava posnetkov zgoraj brez žene drugega v vrsti za prestol bi bila nekaj povsem drugega: z njo bi se časopisi vse preveč zamerili dvoru in vladi, ki bi rada Levesonovo preiskavo izkoristila za to, da bi omejila svobodo tiska in uvedla strožji zakon o spoštovanju zasebnosti.

Objavo golega Harryja je Sun svetohlinsko opravičeval z "javnim interesom": Otočani naj bi ob golem Harryju razpravljali o tem, ali se lahko nekdo, ki je tretji v vrsti za prestol, tako divje žurersko vede vpričo vrste deklet. Pri razgaljeni Kate - z Willamom sta bila sama na zasebnih počitnicah na zasebnem gradu na zasebnem balkonu - bi težko našli javni interes, čeprav je zanimanje javnosti za dve veselji drugega v vrsti za prestol veliko večje, kot je za golega Harryja.

Urednica revije Closer Laurence Pieau brani objavo s trditvijo, da je bilo mogoče kraljevski par videti s ceste. "Te fotografije niso niti najmanj šokantne. Prikazujejo mlado žensko, ki se sonči zgoraj brez, kot to počne milijone žensk na plažah." Pravi tudi, da so odzivi po malem pretirani. "To, kar smo mi videli na posnetkih, je mlad par, ki se je pred kratkim poročil, ki je zaljubljen in lep. Ona je princesa 21. stoletja."

Jezna zaradi "prve napake"?

Revija Closer objavo spremlja s humornimi besedili: "bodoča kraljica, kot je še niste videli in je ne boste videli nikoli več", "princ Harry se ne bo več počutil osamljenega" in podobno. Če komu ni do smeha, je to William, ki je bil vedno prepričan, da so smrt njegove matere Diane pred petnajstimi leti zakrivili ravno paparaci.

Kate pa gotovo ni samo neznansko razžaloščena, ampak tudi zelo jezna. Predvsem nase. Dan prej je med svojim prvim javnim govorom v Maleziji pokazala, kako zelo neverjetno se je oddaljila od svojih korenin in se vživela v kraljevsko vlogo. Zveni bolj kraljevsko kot večina kraljevske družine; vsekakor bolj kot William. Njen naglas je skrajno aristokratsko-gosposki, izrazoslovje takšno, kot ga uporabljajo samo v kraljevski družini: neznanska vzhičenost in absolutno navdušenje, frazi, ki ju je uporabila v omenjenem govoru, sta lastni samo njim. Jezna mora biti zato, ker ni do zdaj v svoji kraljevski vlogi naredila še nobene napake in ker je njena osredotočenost na kraljevsko vlogo popustila v trenutkih, ko je bila na romantičnih počitnicah s svojim princem. Nedrčka ni odpela in odložila cambriška vojvodinja, ampak Kate Middleton. Mnogi - za razliko od Kate - niso razžaloščeni in jezni, ampak se zabavajo, navsezadnje pa vse skupaj spominja na, kot radi rečejo Angleži, vihar v skodelici kave, ki bo hitro minil.