Paul Bocuse (86), Francija

Eden od očetov nouvelle cuisine, ki je zamenjala težko klasično francosko kuhinjo, in mentor mnogih najboljših kuharjev, ki je vplival praktično na celotno svetovno kuhinjo od leta 1960. Njegov je recept za juho s črnimi tartufi in njegova je malica za prvi polet concorda leta 1969. Poleg svojega inštituta, ki sodeluje z mnogimi šolami, kjer se učijo njegovih skrivnosti, ima centralno restavracijo s tremi michelinkami v bližini Lyona, kjer stane slovita tartufova juha 80 evrov. Jasno, po Franciji ima še nekaj lokalov, da o knjigah sploh ne govorimo.

Joel Robuchon (67), Francija

Gault Millau ga je leta 1989 razglasil za kuharja stoletja. Ima štirinajst restavracij in je bil (uradno) mentor Gordona Ramsayja. Robuchon ima po svetu kar 14 restavracij s svojim imenom, ki so imele skupaj največ 28 Michelinovih zvezdic. Mimogrede, kuhar je postal že pri petnajstih letih, svetovno slavo pa mu je poleg mnogih kuharskih knjig in TV-oddaj prinesla lovorika najboljšega post-nouvelle cuisine kuharja. Robuchon je sicer upokojen, ker ga stres ne zanima, menu v njegovi restavraciji v Las Vegasu pa stane okoli 400 dolarjev (brez pijače, seveda).

Juan Mari Arzak (70), Španija

Baski prihajajo, pravzaprav so že tukaj, na svetovnih lestvicah so najbolj zastopana evropska pokrajina. Arzak je lani dobil nagrado za življenjsko delo, letos pa je najboljša kuharica na svetu njegova hčerka Elena. Pravijo, da je oče neobaskovske kuhinje, gre za kuhinjo s podpisom, ki je kreativna, raziskovalna in avantgardna. Restavracija Arzak v San Sebastianu ima, jasno, tri Michelinove zvezdice, za menu pa boste brez pijače odšteli znosnih 200 evrov. Arzak je doslej napisal tudi 11 kuharskih knjig, ki se seveda vežejo na Baskijo.

Rene Redzepi (34), Danska

Oče je iz Makedonije, mati z Danske, Redzepi pa se je učil kuhati tako pri zdaj že upokojenem Ferranu Adrii v njegovem katalonskem El Bulliju kot v ZDA v French Laundry pri Thomasu Kellerju. Leta 2004 je v Koebenhavnu odprl trenutno najpomembnejšo restavracijo na svetu Noma (menu je najmanj 200 evrov), kjer je do konca razgalil svoj talent. Očiščena nova nordijska kuhinja je recept, s katerim je Noma že dve leti najboljša na svetu. Noma ima svojo kuharsko knjigo, Redzepi je poleti kuhal na olimpijadi, ima svoj laboratorij za raziskovanje nordijske hrane in letne simpozije o apetitu.

Heston Blumenthal (46), Anglija

Lastnika dolgo časa najbolj opevane restavracije na svetu Fat Duck so ob upokojem Ferranu Adrii dolgo časa šteli za najbolj klasičnega molekularnega kuharja. Blumenthal tega izraza sicer nikoli ni maral, a vrste na vratih Debele race so vseeno dolge. Sladoled z okusom šunke in jajc… Lani je Heston v Londonu odprl bolj klasično gostilno, v kateri ponuja zgodovinske angleške jedi. Piše kolumno, pojavlja se na BBC-ju, za menu v Fat Duck pa, kljub temu, da ni več prvi na svetu, računa okoli 250 funtov.

Gordon Ramsay (45), Škotska

Gordon Ramsay je institucija na sodobni kuharski sceni. Govorijo številke: Ramsay je lastnik podjetja Gordon Ramsay Holdings, vrednega 67 milijonov funtov. Svoje gostilne ima po vsem svetu, skupaj imajo kar 12 Michelinovih zvezdic. Da je bolj veriga kot mojster, dokazuje s tem, da ima restavracije, gostilne in razne lokale v Angliji, na Irskem, v ZDA, Kanadi, Italiji, Franciji, na Daljnem in Bližnjem vzhodu ("golo kosilo" v Chelseaju je 55 funtov). Zraven gre še kak ducat TV-oddaj, od Hell's Kitchen do Hotel Hell.

Masayoshi "Masa" Takayama (60), Japonska

Ko se je Masa na Japonskem v rani mladosti še ukvarjal z malo gostilnico svojih staršev, mu verjetno ni bilo jasno, da ne bo postal kirurg, kot si je želel, ampak lastnik najpomembnejše japonske restavracije na svetu. Ribe, ribe in še enkrat ribe so japonski Masi v New Yorku prinesle tri Michelinove zvezdice, ki jih ima zgolj še šest restavracij v tem mestu. Takayama je od svojega prihoda v ZDA leta 1980 odprl še podobno zgodbo v Las Vegasu, cene zdrave, nedvomno sveže in enostavne hrane pa sežejo visoko nad 500 dolarjev, brez pijače seveda.

Jamie Oliver (37), Anglija

Ko je večno mladi, rahlo sesljavi pobič zadnjič obiskal ZDA in pred televizijskim občinstvom s strelom v glavo ubil simpatičnega, nedolžnega in prestrašenega polmetrskega aligatorčka ter ga pripravil za malico, se je za spodaj podpisanega marsikaj spremenilo. Jamie ni zgolj kuhar in mesar, Jamie je tudi lovec. Sicer pa gre za bivšega slaščičarja, ki ljubi italijansko kuhinjo, ima tudi nekaj lokalov s svojim imenom (testenine a la bolognese so v "njegovi" italijanski restavraciji po 10 funtov). Jamie kakopak slovi po svojih TV-oddajah (recimo Kuhinja do nazga), še bolj pa po svojih kuharskih knjigah, po zadnjih podatkih jih je šestnajst.

Anthony Bourdain (56), ZDA

Tisti, ki se jim zdi Jamie Oliver konservativec, posegajo po Bourdainovih knjigah in gledajo njegove reportaže o hranjenju po celem svetu. Bourdain je panker, ki hrano razume kot zabavo, ki jo je treba raziskovati. Njegove televizijske oddaje niso zgolj kuharski recepti, ampak pravi televizijski filmi. Bourdain je zaslovel tudi s svojimi neposrednimi zapisi v knjigah, napisal jih je sedem, hkrati pa piše tudi fikcijo. V New Yorku ima lokal - steak house - Brasserie Les Halles, ki ponuja tudi slovenska vina. Michelinove zvezdice nima, jo pa Francozi priporočajo kot izjemno poceni.

Thomas Keller (56), ZDA

Tako kot je Mondavi v ZDA prenesel francosko vinsko zgodbo, tako se je hranjenja lotil Keller. Med restavracijami, ki na vseh svetovnih lestvicah kotirajo med prvih deset, sta dve njegovi, obe ocenjenimi s tremi Michelinovimi zvezdicami - French Laundry v kalifornijski dolini Napa in newyorška Per Se. Mimogrede, cena menuja brez pijače v Per Seju je okoli 300 dolarjev. Keller hkrati odpira tudi manjše in cenejše gostinske obrate, večina jih ima tudi svoje kuharske knjige. Prodajajo pa tudi vse izdelke in celo svojo posodo.