Neimenovani scientologi so z "velikim pritiskom" skušali ustaviti snemanje filma The Master. Režiser filma Paul Thomas Anderson je dejal, da zgodba delno temelji na življenju L. Rona Hubbarda, ki je v 50. letih prejšnjega stoletja ustanovil scientologijo.

Predstavniki scientološke cerkve so trditve režiserja že zanikali. Harvey Weinstein, vodja studia, ki ustvarja film, pa je za BBC povedal drugače: "Veliko pritiska je bilo in upirali smo se mu. Ljudje so mi najprej govorili, naj ne naredim filma. Velik pritisk."

"Potem, ko smo ga pričeli snemati, pa so nas silili, naj ga spremenimo. Režiser tega ne bo naredil in mislim, da je za sodelovanje izbral mene, ker ve, da tudi jaz ne bom popustil," je dodal.

"Gre za potovanje, skozi katerega gre Phoenixov lik"

Zgodba govori o vodji kulta, gospodarju (master, op.a.), in veteranu iz 2. svetovne vojne, ki ga potegne v svet kulta. Gospodarja igra Philip Seymour Hoffman, veterana pa Joaquin Phoenix. Film je po premieri na beneškem filmskem festivalu prejel številne nagrade, mnogi pa mu pripisujejo tudi kakšnega oskarja.

Ko so Weinsteina povprašali o reakciji scientologov v Hollywoodu, je ta dejal, da o imenih ne bo govoril. "Toda zelo so proti temu in menijo, da je to religija in da se je zaradi tega ne bi smelo izkoriščati za filmsko tematiko," je dejal. Dodal je, da ni prepričan, kako bodo scientologi odreagirali, ko bodo film videli. "Zaenkrat je negativno. Toda pozivam jih, naj si film ogledajo, in šele nato reagirajo."

Film govori tudi o vplivu 2. svetovne vojne na njene udeležence. "To me je tudi pritegnilo k temu scenariju. Moj oče je bil v vojni in tega ni nikoli prebolel. Gre za potovanje, skozi katerega gre lik Jouaquina Poenixa," je še razložil Weinstein.