Nič čudnega, saj iz nje pridelujemo vino, gotovo najžlahtnejšo svetovno pijačo, če zanemarimo čisto izvirsko ali mineralno vodo. Ampak grozdje seveda ne služi samo za pridelavo vina, temveč ga lahko uporabimo za vrsto različnih jedi, od sladkih do slanih. Uporabimo lahko celo liste vinske trte, v katere so Grki že stoletja pred gospodarsko krizo zavijali sesekljano teletino in ovčetino, kar se še danes imenuje grška sarma.

Listi vinske trte namreč niso neužitni, ampak veljajo celo za okusno specialiteto. Če se jih lotite, seveda pazite, da vzamete tiste, ki niso bili ravnokar poškropljeni s kakim resnejšim škropivom, kar v tem letnem času ne bi smela biti težava. Če se boste v teh dneh udeležili kakšne trgatve, si prinesite domov kakšen lep grozd, iz njega pripravite dobro solato z denimo kozjim sirom in orehi, dober zavitek, kakšno drugo sladico ali celo okusno mesno jed, denimo jagnječji ragu. Ali pač prinesite kakšno dobro steklenico.

Grozdje s kozjim sirom

Potrebujemo majhen grozd rdečega grozdja, majhen grozd belega grozdja, 6 šalotk, 200 g kozjega sira, 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja, dober jabolčni kis, morsko sol, sveže zmlet črni poper, nekaj vejic pehtrana.

Vse sestavine za solato pred serviranjem hranimo v hladilniku. Šalotko olupimo in narežemo na čim tanjše lističe ter zmešamo s kisom, tako da prekriva šalotko. Namakamo 10–15 minut. Grozdne jagode očistimo, razpolovimo in razpeškamo. Pehtran osmukamo in stresemo v skledo. Dodamo razpolovljene grozdne jagode, narezano šalotko in samo pet žlic kisa, v katerem smo namakali šalotko. Prilijemo olje, blago potresemo s soljo (ne preveč, že sir je precej slan) in sveže mletim poprom ter dobro premešamo. Solato razdelimo na krožnike. Povrhu naribamo ali nadrobimo kozji sir, vse skupaj pa pokapljamo s solatnim prelivom. Ponudimo kot hladno predjed.

Sladoled z vročim grozdjem

Potrebujemo 8 kepic dobrega vaniljevega sladoleda, 400 g belega grozdja, 1/8 l ročno stisnjenega grozdnega soka, žlico limonovega soka, 2 žlici sladkorja, ščepec cimeta.

Grozdju potrgamo jagode, jih operemo, razpolovimo in razpeškamo. Iz svežega grozdja ročno stisnemo in potem zavremo grozdni sok, limonov sok in sladkor. Tekočino počasi kuhamo pet minut, da se zgosti v sirup. Grozdje stresemo v sirup, začinimo s cimetom, premešamo in segrejemo. Sladoled razdelimo v desertne skodelice, vroče grozdje prelijemo po sladoledu in nemudoma ponudimo.