Petkovsek - potomec slovenske družine, ki se je iz Unca v Ameriko preselila okoli leta 1890 - je danes v Clevelandu "skoraj slovenski simbol", so v obrazložitvi odlikovanja poudarili v Türkovem uradu.

Uveljavil se je predvsem kot avtor in urednik najpopularnejše glasbene oddaje med Slovenci v Clevelandu, ki jo je vodil vsak dan od leta 1961 dalje. V njej je glasbo prepletal s pogovori z aktualnimi predstavniki slovenskega in ameriškega javnega življenja ter postal "ena od središčnih točk slovenske pripadnosti in identifikacije".

Obenem Petkovsek simbolizira Slovenijo tudi za tisoče Američanov, ki jih s svojo turistično agencijo redno vodi v Slovenijo in navdušuje nad njenimi lepotami in kulturo, so še izpostavili v uradu. Poleg tega je eden pomembnih soustvarjalcev clevelandske festivalske dejavnosti ter ustanovitelj hiše slavnih za polko.

Med osamosvajanjem Slovenije in njenim bojem za mednarodno priznanje je bil Tony Petkovsek med potomci slovenskega rodu, "ki so pomembno prispevali k širšemu razumevanju slovenskih prizadevanj v mednarodnem okolju, saj je zavzeto deloval za podporo ZDA. Med drugim se je glas Slovenije slišal tudi na valovih njegove radijske postaje," so še zapisali v uradu.