Raziskava, ki temelji na pregledovanju rezultatov predhodnih anket in kliničnih raziskav, je skupno vključevala več kot 68 tisoč ljudi. Grški raziskovalci pa trdijo, da hvaljene omega-3 maščobne kisline same pravzaprav nimajo nikakršnega učinka na splošne ravni smrtnosti, število smrti zaradi srčnih obolenj, kapi ali infarktov.

''Dodatki Omega-3 na splošno niso povezani z zniževanjem možnosti za kakršnokoli smrtnost, srčni zastoj, nenadno smrt, miokardialni infarkt ali kap,'' je dejal vodja raziskave Mosef Elisef. Desetletja nazaj so raziskave namreč trdile, da povečan vnos omenjenih maščobnih kislin, znanih tudi kot EPA in DHA, močno pripomore pri varovanju zdravja, čeprav ni bilo nikoli natančno ugotovljeno kako.

Znanstveniki so navajali izboljšave v nivojih trigliceridov, pri krvnem pritisku in tudi srčnem ritmu. Vendar pa je slika od tu naprej postajala vse bolj meglena. Korejska raziskava izpred enega leta, v kateri je sodelovalo več kot 20 tisoč ljudi je ugotovila, da nimajo omega-3 dodatki prehrani nikakršnega učinka na srčne bolezni in smrtnost nasploh.

Trenutna raziskava je na plano potegnila 18 različnih kliničnih testiranj, ki je sodelujočim povsem naključno k prehrani dodala omego-3 ali pa ne. Raziskovalci so med drugim pregledovali tudi ali je možno, da kasnejše raziskave niso potrdile preteklih ugotovitev zato, ker ljudje vedno bolj uživajo statine in druga zdravila. Elisef in njegova ekipa trdi, da to ni tako. Ljudje ki na splošno jedo veliko rib, imajo veliko maj srčnih obolenj.

Raziskovalci zato menijo, da morda samo pakiranje ''aktivnih sestavin'' v tablete nima enakih učinkov kot uživanje rib samih. Alice Lichtenstein, direktorica kardiovaskularnega laboratorijia Cardiovascular Nutrition Laboratory v Bostonu je dejala, da so tekom let ugotovili, da ''ne moremo razmišljati o posameznih individualnih hranilnih snoveh.'' Ljudje, ki jedo veliko rib, posledično z njimi zamenjajo tudi hrano, ki je ''nezdrava'' – zrezke, hamburgerje, pite in podobno. To vašo dieto avtomatično naredi boj zdravo. Namesto dodatkov prehrani naj ljudje raje dvakrat na teden jedo ribe in imajo uravnoteženo prehrano, dodaja Lichtenstinova.