Max in mali Max

Gospod Krizmanić, bolj znan kot gospod Max, je delal na recepciji hotela Esplanade 30 let. Nekega dne so nujno potrebovali zamenjavo za vratarja, zato je rekel sinu Ivici, študentu strojništva, naj vskoči prek študentskega servisa. Ivica je seveda takoj dobil ime mali Max. Danes je mali Max, Ivica Krizmanić, direktor hotela. "Zaljubil sem se v ta hotel in ostal. Vse sem delal: od vratarja prek telefonista, bil sem concierge, receptor... Katero delo je bilo najboljše? Pravzaprav sem vedno užival. Ne morete si misliti, kako zanimivo je biti recimo vratar, saj sem se pogovarjal z ogromno ljudmi, spoznal sem od taksista do nobelovca."

Zadovoljno je povedal, da je letošnje poletje več kot dobro, podobno je tistim rekordnim pred krizo: "Ampak statistika ne pove vsega. Bistvo je namreč, da so gostje zadovoljni, zato je jasno, da lahko uspešno delajo le tisti, ki imajo poleg profesionalnosti to delo tudi radi. Veste, razkošno opremljen hotel, kopalnice v marmorju in podobno ne pomenijo nič, če za vsem skupaj ni vsebine, ekipe, ki se trudi. Droben primer: pred kratkim je bila pri nas tuja gostja, ki je v klepetu s sobarico povedala, da rada posluša Oliverja Dragojevića. Seveda je jasno, da jo je zvečer na nočni omarici čakala zgoščenka Oliverja Dragojevića."

Kako veliki so lahko uhani

Celotna kadrovska politika je naravnana tako, da ne opravljajo le dela, ki jim je zaupano, ampak morajo vsi, od čistilke do vodje recepcije, na primer znati presoditi, kako se bodo z nekom pogovarjali, katero šalo lahko povedo komu. V nasprotju s predstavami in mogoče predsodki so sicer pravila v hotelu Esplanade celo dokaj nenavadna: "Seveda imamo kodeks, pravila, vendar pravila so tudi zato, da se jih krši. Recimo: uhani žensk, zaposlenih v hotelu Esplanade, naj ne bi bili večji od majhnega novca. Ampak ženske so različne, nekatere želijo večje, nekaterim večji tudi pristajajo. Veste, če imajo vsi enake uniforme, jih ta monotonija ubija, pa kolikor že so obleke lepe in estetske. Če dodaš nekaj svojega, v svojem stilu, se zagotovo počutiš boljše, bolj seksi in boljše opraviš svojo nalogo."

Največ gostov je iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Nemčije ter seveda drugih evropskih držav, precej je tudi Japoncev, Tajvancev in Kitajcev. Zanje skrbi 135 stalno zaposlenih, imajo pa tudi veliko sodelavcev. "Čiščenje in likanje oblek za goste imamo na primer urejeno tako v hotelu kot s pogodbenimi zunanjimi izvajalci; če namreč gost potrebuje na hitro zlikane hlače ali odstranitev madeža s srajce, ne more čakati 24 ur, kot je običajno, ampak moramo problem rešiti takoj."

Čarovniki v kuhinji

Direktor je zelo ponosen na kuharsko ekipo - med poznavalci prevladuje ocena, da je Zinfandel's najboljša hrvaška restavracija, v kateri večkrat nagrajena inovativna in talentirana kuharska ekipa pod vodstvom Ane Grgić ponuja sveže in domiselne interpretacije hrvaške tradicionalne kuhinje.

Ana Grgić. V hotelu je delala kot praktikantka, kot volonterka, potem kot kot kuharica 3, kuharica 2, kuharica 1, vodja izmene... Ana se je izpopolnjevala v najbolj prestižnih restavracijah v Berlinu in Bruslju pri chefu Christianu Lohseju in svetovno znanem Yvesu Mattagnu. Danes je chef kuhinje, in to ne katere koli.

"Kar koli sem že delala, vedno bom trdila, da je bil užitek delati v ekipi, ki jo je vodil izjemen, inovativen šef kuhinje, pravi umetnik Jeffrey J. Vella (prejšnji chef kuhinje hotela Regent Esplanade, op. p.). Tu sta tudi trikratna državna prvakinja v slaščičarstvu Mirjana Špoljar (Kozlina) in znameniti prvi hrvaški sommelier Ivan Šneler. Delam s super ekipo," nadaljuje pripoved v glavnem o svojih sodelavcih.

Direktor bi rad shujšal

Nekako nerodno ji je govoriti o sebi, ob pohvali, ki zagotovo godi, z rahlo rdečico na licih le sramežljivo povesi pogled. Direktor hotela Ivica Krizmanić pa pobrunda: "Vsak dan obhodim vse prostore in oddelke, tudi kuhinjo. Ta kuhinja... katastrofa! Odkar je tam šefinja Ana, sem dobil najmanj dva kilograma teže." Nato se zadovoljno nasmeji in nadaljuje s pohvalami Ane in vseh dvajsetih kuharjev.

Poleg tradicionalnih hrvaških okusov in jedi, ki so jim dodali pridih sodobnosti, so na dober odziv naleteli dnevi evropske kuhinje. Vsak mesec imajo namreč dneve kuhinje ene od držav članic Evropske unije. "Precej je gostov, ki prihajajo k nam le na kosilo ali večerjo. Tudi iz Slovenije jih je kar nekaj, lahko rečem stalnih gostov. Vsak letni čas sicer spreminjamo jedilnik in zdaj gostje radi naročajo morski list s tartufi," je povedala Ana. Zapletena jed? "Ne, na peni iz tartufov pečen morski list, prelit z maslom s kaprami. Preprosto." Vrtamo še naprej - še kaj posebnega, še kakšna skrivnost? Nasmeh in kratek, nekoliko neprepričljiv odgovor: "Ne, kje pa, nobenih skrivnosti."