V bonitetni hiši so danes pojasnili, da bodo bonitetna ocena in obeti zanjo odvisni od proračunskih pogajanj v kongresu v prihodnjem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bodo pogajanja vodila k specifičnim politikam za stabilizacijo, nato pa srednjeročno k znižanju državnega dolga, bo Moody's največjemu gospodarstvu najverjetneje potrdil najvišjo oceno, obete pa spremenil v stabilne.

"Če pogajanja takšnih politik ne bodo prinesla, pa bo Moody's znižal boniteto, najverjetneje na Aa1", so povedali v agenciji.

Dodali so, da ne gre pričakovati, da bodo ohranili tako oceno Aaa kot negativne obete vse do leta 2014. Edini scenarij, v katerem bi se to lahko uresničilo, bi bil, če bi sprejeta metoda za zagotavljanje stabilnosti državnega dolga vključevala "velik, takojšen fiskalni šok".

Takšen šok bi denimo predstavljala uresničitev t. i. "fiskalnega prepada", ki bi lahko vodil v nestabilnost, so povedali v bonitetni hiši.

Do fiskalnega prepada - avtomatične uveljavitve mešanice varčevalnih ukrepov in zvišanja davkov - bo v primeru, da se močno razdeljenim ameriškim poslancem ne bo uspelo dogovoriti o drugačni rešitvi, prišlo že v začetku leta 2013.

V Moody's so sicer izpostavili, da bi obete ZDA v stabilne v primeru uresničitve scenarija fiskalnega prepada lahko spremenili šele, ko bi imeli dokaz, "da lahko ameriško gospodarstvo po šoku okreva".

Avtomatična uveljavitev 600 milijard dolarjev vrednih varčevalnih ukrepov in višjih davkov bi sicer lahko ameriško gospodarstvo potisnila nazaj v recesijo, za posledico pa bi lahko imela tudi povečanje stopnje brezposelnosti.

Zaradi težav z javnimi financami oz. javnim dolgom je ZDA bonitetno oceno lani že znižala bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P), in sicer z najvišje AAA za eno stopnjo na AA+. Znižanje pa ni vplivalo na stroške ameriškega zadolževanja, temveč so se ti zaradi negotovosti v območju evra celo še znižali.