Poskus atentata se je zgodil dan po objavi novice, da je jemenska vojska ubila drugega moža teroristične mreže Al Kaida na Arabskem polotoku Saida al Šehrija.

Predstavnik varnostnih sil je potrdil, da je bil tarča napada, ki se je zgodil nedaleč od sedeža vlade v Sani, obrambni minister.

Policija je zaprla območje eksplozije, nad katerim se je vil oblak dima, na kraj pa so prihitela številna reševalna vozila.

Al Kaida na Arabskem polotoku je maja prevzela odgovornost za samomorilski napad v prestolnici, v katerem je bilo ubitih skoraj sto vojakov, in zatrdila, da je bil tarča napada obrambni minister, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 200.000 Jemencev proti amnestiji za bivšega predsednika

Na ulicah jemenske prestolnice Sana se je danes zbralo več kot 200.000 ljudi, ki so zahtevali razveljavitev amnestije za odstavljenega predsednika Alija Abdulaha Saleha. To je bil največji protest v državi po odstopu dolgoletnega voditelja v februarju.

"Število udeležencev je preseglo 200.000," je sporočil član organizacijskega odbora, medtem ko je nek drugi član dodal, da so protestniki zavzeli približno pet kilometrov glavne ulice al Zubairi.

"Protestniki se še vedno zbirajo na začetni točki Bab al Jemen, medtem ko se zborovanje razprostira na polovici ceste al Zubairi," je povedal član organizacijskega odbora, ki ni želel biti imenovan.

Protest, ki ga je minuli teden sklical Odbor mladih mirne revolucije, se je začel le nekaj ur po poskusu atentata na obrambnega ministra Mohameda Naserja Ahmeda. Minister jo je odnesel nepoškodovan, je bilo pa v eksploziji avtomobila bombe ubitih 13 ljudi, od tega osem telesnih stražarjev.

Protestniki zahtevajo, da Saleh in njegovi pribočniki odgovarjajo za smrt več sto ljudi med protesti proti Salehovemu režimu, ki je bil na oblasti celih 33 let.

Čeprav je Saleh odstopil, so številni prepričani, da poskuša iz ozadja spodkopati politično tranzicijo v državi. Nekateri ga celo obtožujejo, da spodbuja nasilje.

V skladu z dogovorom, pri katerem so posredovale zalivske države, je Saleh po oblikovanju vlade narodne enotnosti predsedniški položaj prepustil svojemu namestniku Abdrabuhu Mansurju Hadiju, v zameno pa je dobil imuniteto pred pregonom.