Sedemindvajsetletni Lewis Hamilton, svetovni prvak leta 2008, je dobro začel in se do svoje dvajsete zmage v karieri in tretje v sezoni dokopal z vodstvom od starta do cilja. Njegov rojak in moštveni kolega Jenson Button je dirko začel z drugega mesta, v drugem krogu pa je bil tretji za Brazilcem Felipejem Masso in pred Nemcem Michaelom Schumacherjem. Alonso se je z desetega startnega mesta že po dveh krogih povzpel na šesto in je bil tik za Vettlom.

Po 18 krogih je bil vrstni red prav tak, kot v drugem krogu, le da je Schumacher po postanku v boksih zasedal 13. mesto. V 32. krogu je Vettel dobil nekoliko sporno kazensko vožnjo čez bokse, ker je s steze izrinil Alonsa. Nemec se je 18 krogov pred koncem na dirkališče vrnil na deveto mesto. Le krog pred tem se je dirka končala za Buttona, zmagovalca prejšnje dirke v Belgiji, ki je imel tehnično okvaro na dirkalniku.

Drugi del dirke v znamenju Pereza

Izjemno je posebej drugi del dirke odpeljal Sergio Perez. Mehiški voznik Sauberja je dirko začel z 12. startnega mesta, po nekaj najhitrejših krogih in prehitevanjih pa je bil 11 krogov pred koncem že na četrtem mestu, tri sekunde za Masso. Hamilton je imel tedaj na čelu 13 sekund prednosti pred Alonsom in 14 pred Masso. Peti je bil Finec Kimi Räikkönen (Lotus), šesti Vettel, sedmi pa Avstralec Mark Webber. Perez se je devet krogov pred koncem prebil mimo Masse, dva kroga pozneje pa je ugnal še Alonsa in se povzpel na drugo mesto. Čeprav je imel v zaključku skoraj sekundo na krog boljši čas od Hamiltona pa je vendarle zmanjkalo časa za še večje presenečenje Mehičana.

Pet krogov pred koncem so mehaniki zahtevali, naj Vettel takoj ustavi in prepreči eksplozijo motorja. Tako je Nemec z okvarjenim Red Bullom tik pred ciljem končal dirko. Tudi Webbrov zaključek je bil zelo slab. Izgubljal je mesta in se je s svojim Red Bullom po lastni napaki za povrh še zavrtel v zavoju Ascara dva kroga pred koncem, vendar se je srečno rešil in prišel nazaj v dirko, vendar končal z dvema krogoma zaostanka šele na 20. mestu.

Za Hamiltonom, Perezom in Alonsom so se na zadnji dirki sezone v Evropi zvrstili Massa, Räikkönen in Michael Schumacher. Alonso je s 179 točkami obdržal vodstvo v skupnem seštevku SP, Hamilton (142) pa se je s petega povzpel na drugo mesto in zaostaja 37 točk. Tretji je Räikkönen (141), četrti Vettel (140), peti pa Webber (132).

Alonso zadovoljen tudi s tretjim mestom

"To je izvrsten izid zame, za kar gre zahvala izjemnemu delu moje ekipe. Škoda le, da je Jenson (Button) predčasno končal, ker sva bila del dirke na prvem in drugem mestu in tak končni izkupiček bi bil izjemen za celotno ekipo. Sam sem zelo zadovoljen, da sem zmagal na VN Italije, kar mi je uspelo prvič v karieri v formuli ena. Italija je moja priljubljena dirkaška dežela, saj sem bil v njej prvič kot tekmovalec pri rosnih 13 letih," je bil zadovoljen Hamilton, ki pa je čestital tudi Perezu: "Prebil se je iz ozadja z izjemno vožnjo v sam vrh in me začel loviti v finišu."

"Izjemno sem vesel. Dobro sem odpeljal dirko in z zmagovalnimi stopničkami pripravil sebi in svoji ekipi res lepo darilo," je povedal Perez. "Za mano je težka dirka, saj sem začel z desetega startnega izhodišča. Zavedali pa smo se, da imamo verjetno najhitrejši dirkalnik ta vikend, kar pa nismo mogli povsem dokazati. Zaradi lovljenja tekmecev je tretje mesto lep uspeh," pa je dodal Alonso.

Do konca prvenstva je še sedem dirk, naslednja pa bo čez dva tedna, 23. septembra, v Marina Bayju za veliko nagrado Singapurja.