Pod okriljem Evropske zveze prometnih policij TISPOL bo nadzor nad uporabo varnostnih pasov potekal vse do nedelje, policisti pa bodo v tem času po vsej državi intenzivneje preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom in ali vozniki pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost na Generalni policijski postaji, bodo vse policijske uprave v tem času opravile tudi krajše nadzore uporabe varnostnih pasov pri voznikih in potnikih v tovornih vozilih ter avtobusih, še poseben poudarek pa bo na prevozih otrok. Ob tem bodo policisti ugotavljali tudi vse druge prekrške in zoper kršitelje ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi.

Namen usklajenega nadzora je poleg zmanjšanja števila smrtnih žrtev tudi vplivati na zavedanje voznikov in potnikov, da lahko uporaba varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za pripenjanje otrok med prevozom bistveno prispeva k njihovi varnosti in prepreči nepotrebne telesne poškodbe zaradi naglih zaviranj ali udeležbe v morebitnih prometnih nesrečah.

Po podatkih policije je lani v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 15 voznikov in sedem potnikov, ki med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu, v letošnjem letu pa je do konca avgusta življenje izgubilo skupno 15 oseb, ki v času nesreče niso bile pripete z varnostnim pasom. Policisti zato svetujejo, da vozite previdno, spoštujete cestnoprometne predpise in dosledno uporabljate varnostni pas.