Čeprav so lastniki KD pohiteli s preknjižbo delnic, da bi dividende "našle" pravi naslov, jim je načrte prekrižala Agencija za zavarovalni nadzor (AZN), ki je do nadaljnjega prepovedala izplačilo. Do njega sicer še ni prišlo, saj bi se morala nakazila izvesti šele po 5. novembru letos. Tako bo moral KD sklicati novo skupščino in že omenjena sredstva pustiti nerazporejena.

"Razlog za izdajo odredbe je ugotovitev AZN, da je izkazani kapital na ravni finančnega konglomerata KD-AS nižji od kapitalskih zahtev," so sporočili iz KD. Kot je znano, za njih veljajo veliko strožja pravila kot pri običajnih holdingih, saj imajo v lasti zavarovalnici Adriatic Slovenica in KD Življenje, družbo za upravljanje KD Skladi in tretjino Deželne banke Slovenije (DBS), zaradi česar jih AZN obravnava kot finančni konglomerat. Kot smo še izvedeli, kapitalska ustreznost posameznih družb znotraj njega ni pod vprašajem.

Da bi se rešili okov AZN, bodo morali v KD ali prodati svoj tretjinski delež DBS, za katerega po naših neuradnih informacijah že imajo (tujega) kupca, ali s 60 milijoni evrov dokapitalizirati KD Group, ki jo lastniško obvladujejo. Če tega ne bodo storili do aprila prihodnjega leta, delničarjem KD ne grozi le neizplačilo dividend, ampak tudi izguba vseh upravljalskih pravic v holdingu. Četudi bi KD še letos izstopil iz lastništva DBS, to še ne pomeni, da avtomatično ne bi bil več finančni konglomerat. Po nekaterih informacijah bi namreč AZN lahko do dve leti vztrajala pri postopku in blokirala izplačilo dividend KD.