Celo na najbolj elitni ameriški univerzi imajo nepoštene študente in plagiatorje

Domnevni magistrski plagiator Borut Ambrožič mlajši, ki ga je izvršni odbor Pozitivne Slovenije v torek brcnil iz stranke, se lahko tolaži s spoznanjem, da je s svojimi študijskimi metodami v elitni družbi. Vodstvo ugledne univerze v Harvardu je namreč sprožilo disciplinske postopke zoper 125 študentov, ker jih sumijo prepisovanja.

"Česa takega še nismo doživeli," je bil po razkritju goljufij ogorčen dekan za dodiplomske študije Jay M. Harris. Največji prepisovalski škandal v zgodovini univerze se je zgodil pri sklepni seminarski nalogi, ki bi jo morali študentje spisati sami, a so se dela lotili skupinsko, je poročal The New York Times. Časnik je objavil tudi vsebino dopisa, ki ga je vsem študentom poslal dekan Harris in v katerem pravi, da omenjeno skupino študentov sumijo akademske nepoštenosti, neprimernega sodelovanja in drznega plagiatorstva. Če jim bo univerza dokazala očitke, bodo plagiatorje doletele hude disciplinske sankcije, med drugim enoletni suspenz študija.

S slovenskega zornega kota nepoštenost ameriških elitnih študentov ni pretirano presenetljiva, če vzamemo v zakup razkritje študentskega časnika The Harvard Crimson: domnevno množično goljufanje se je pripetilo pri predmetu Vlada 1310: Uvod v parlament.