Tudi če ti izročijo zlato medaljo, še ne pomeni, da si zmagal

Več kot 80.000 obiskovalcev londonskega olimpijskega stadiona je bilo v ponedeljek priča neobičajni podelitvi medalj na paraolimpijskih igrah. Ko so bile na vrsti najboljše metalke diska, sta na podest stopili samo dve, in sicer zmagovalka Wu Qing iz Kitajske in Avstralka Katherine Proudfoot. Ukrajinka Maria Pomasan se namreč podelitve, na kateri so ji hoteli funkcionarji paraolimpijskega komiteja okoli vratu obesiti srebrno medaljo, iz protesta ni udeležila.

Na spornem tekmovanju v metu diska so nastopile tekmovalke dveh različnih skupin invalidnosti. Zato o zmagovalki ni odločala razdalja, temveč število točk, ki so jih izračunali po kompliciranem "raza" sistemu. Pomasanova je disk vrgla 30,12 metra daleč in s tem sotekmovalke prekosila za več kot dva metra. Na koncu je ob njenem imenu zasijala številka ena in Ukrajinka se je lahko presrečna nasmihala fotografom z zlato medaljo okoli vratu. "Neverjetno je bilo, ko sem se zavedela, da sem zmagala. To je nepozabna izkušnja," je bila navdušena atletinja.

Več kot pet ur kasneje pa je sledila zanjo še bolj nepozabna izkušnja. Žirija ji je sporočila, da se je zmotila pri izračunu točk, in od 23-letne Ukrajinke zahtevala, da medaljo vrne. Wu Qing, ki je disk vrgla 28,01 metra daleč, je namreč zaradi hujše gibalne oviranosti zbrala štiri točke več od Pomasanove. Ukrajinka se je jezna uprla in ni hotela vrniti zlate medalje, iz razočaranja se je tudi vzdržala uradne podelitve srebrnega odličja. Kljub tej organizatorski šlamastiki pa se je nazadnje le vrnila domov z zlatom na prsih, ki si ga je priborila z zmagovitim metom krogle. Pri tej tekmovalni disciplini je tekmovanje minilo brez organizatorskih spodrsljajev.