V teh letih delovanja Cankarjevega doma so našteli dobrih trinajst milijonov ljudi, ki so obiskali 44.500 prireditev.

"Ponudba dogodkov v novi sezoni je nastala v času, ki je zaznamovan s hudo družbeno in ekonomsko krizo. Ta je po eni strani predmet umetniške refleksije, po drugi strani pa omejuje pogled načrtovalcev, ker smo pri snovanju umetniških programov čedalje bolj omejeni," je še razmišljal Rotovnik. Proračunska sredstva za program so namreč začela upadati, sponzorska sredstva so se več kot razpolovila, rahlo upadata prodaja vstopnic in kongresno-komercialna dejavnost, kjer je konkurenca v Ljubljani precej huda. Je pa Rotovnik zadovoljen, da mu je pristojno ministrstvo zagotovilo 900.000 evrov za nadaljevanje prenove Cankarjevega doma, iz lastnih sredstev bodo dodali še 350.000 evrov, vse skupaj pa bodo porabili za obnovo Linhartove dvorane.

Od Wagnerja do Brooka

Ingrid Gortan, vodja programa resne glasbe, opere in baleta, je poudarila, da v njihovi največji koncertni dvorani največ časa prebije orkester Slovenske filharmonije, ki bo v prihodnji sezoni pripravil kar 36 koncertov. Osem koncertov bo v okviru Kromatike, cikla Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ob tem pa bo še vrsta priložnostnih koncertov, tudi mejnih žanrov. Simfonično ponudbo dopolnjuje zlati abonma Cankarjevega doma, ki tokrat stavi na prvo gostovanje Orkestra Državne akademije svete Cecilije iz Rima, ki prihaja pod taktirko Antonia Pappana. Operno področje bo v znamenju zgodnje opere Richarda Wagnerja Leteči Holandec v koprodukcijski navezi z ljubljansko operno-baletno hišo. Mednarodna zasedba solistov bo dopolnila domače soliste, sodeloval pa bo tudi Slovenski komorni zbor. Izpostavila je še dve baletni gostovanji, novembrsko skupine Random Dance koreografa Wayna McGregorja s predstavo Far ter aprila gostovanje Grupo Corpo iz Brazilije, ki prvinam sodobnega baleta dodaja še druge, tudi borilne in karnevalske.

Preostala glasba (jazz, etno, world music), za katero v CD skrbi Bogdan Benigar, se bo kot običajno odvijala v štirih sklopih, najpomembnejši med njimi bo junijski 54. jazz festival Ljubljana, nadaljevali pa bodo tudi z uspešnim sklopom Glasbe sveta ter s Cankarjevimi torki (čaka nas še jesenski del cikla, ki sicer poteka celo leto). Ta jesen pa bo predvsem v znamenju koncertov domačih izvajalcev, Aleksandra Mežka, Zorana Predina in Vlada Kreslina.

Najpomembnejši gledališki dogodek v prihodnji sezoni bo gostovanje Čarobne piščali slovitega gledališkega režiserja Petra Brooka. Gledališka uprizoritev zadnje Mozartove opere se odpoveduje standardnemu opernemu razkošju, ne pa tudi glasbi, je poudarila Diana Koloini, zadolžena za gledališče in sodobnoplesni program, in obljubila, da bomo lahko Brooka, tega velikega vizionarja, končno lahko tudi pri nas spoznali v njegovi celoviti umetnini. Spomladi prihaja v goste plesna skupina iz Francije koreografinje Maguy Marin s predstavo Salve; v Ljubljani je že gostovala z odmevno predstavo May B. V prednovoletnem času bo Cirque Éloize iz Kanade predstavil svojo zadnjo produkcijo Kreacija 2012, vrsto dogodkov pripravljajo pa tudi v sodelovanju z nevladnimi organizacijami.

Oktobra v CD začenjajo z distribucijo francoskega filma, in sicer s filmom Ženska iz petega okrožja režiserja Pawla Pawlikowskega, sicer pa se bo v jeseni že tradicionalno vse vrtelo okrog mednarodnega filmskega festivala Liffe, ki bo potekal od 7. do 18. novembra. V programski ponudbi bo spomladi 15. festival dokumentarnega filma, sledila bosta 7. festival gorniškega filma ter manjša retrospektiva sodobnega češkega in slovaškega filma. Simon Popek, programsko zadolžen za filmsko področje, posebej priporoča še en film, ki bo na sporedu januarja in februarja, Zverine iz južnjaške divjine, prvenec mladega režiserja ameriškega neodvisnega filma Bentha Zeitlina, zmagovalca Sundancea 2012 in prejemnika prve nagrade v canski sekciji Poseben pogled.

Fokus na fotografiji

Nina Pirnat Spahić je iz razstavnega programa izpostavila razstavo grafika in ilustratorja Rudija Skočirja ob njegovi prvi veliki monografiji, 10. Slovenski bienale ilustracije (SBI), razstavo nagrajenke za življenjsko delo 10. SBI Kamile Volčanjšek ter cikel vizualnih postavitev Likovni kritiki izbirajo. Posebna razstava bo posvečena mojstru Bogdanu Borčiču, predstavniku najstarejše generacije slovenskih likovnih umetnikov, svojo razstavo ob izidu obsežnejše publikacije o njegovem delu bo dobil tudi Ivo Prančič, ki se bo predstavil s ciklom najnovejših del. S perečimi arhitekturnimi vprašanji se bosta ukvarjali razstavi Sodobna slovenska arhitektura, ki bo predstavila najpomembnejše arhitekturne dosežke zadnjih petih let, ter Arhitektura - inventura 2012, bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Z Društvom oblikovalcev Slovenije pa bo nastal še en cikel predstavitev, njihovih najboljših stvaritev. Posebne pozornosti bo ponovno deležna fotografija, tokrat s posebnim fokusom na mlajših fotografih, denimo Li Weingerl, Marija Braut, Sunčan Stone, Urban Cerjak, Igor Modic in Milomir Kovačević.

Za otroke in mladino bo v novi sezoni 260 dogodkov in Barbara Rogelj, vodja kulturno-vzgojnega programa, je izpostavila dva projekta: glasbeno-gledališki projekt Posluh! Recikliramo glasbenikov Blaža Celarca, Žige Goloba in Boštjana Gombača, ter monodramo Desetka po istoimenskem romanu Cvetke Bevc, ki govori o težavah mladostnikov. Ob tridesetletnici orgel v CD bodo obudili glasbeno učno uro Čudoviti svet orglanja, v okviru Wagnerjevega jubileja pa pripravljajo cikel refleksij na delo in življenje tega skladatelja. Uvedli bodo nov cikel Pozitivna psihologija, marca 2013 pa bo delavnica Marka Pogačnika, ki obeležuje trideset let svojega gostovanja v CD. Med dogodki komercialne narave pa je direktorica kongresno-komercialne dejavnosti Breda Pečovnik izpostavila 13. festival za tretje življenjsko obdobje, Frizerski festival in 28. slovenski knjižni sejem. Med koncerti tujih organizatorjev bo v ospredju nedvomno oktobrski koncert Ane Netrebko z Orkestrom Slovenske filharmonije, pričakujejo še potrditev koncerta Dukea Ellingtona, spomladi pa bosta koncertirala tudi 2Cellos.