Naš umetniški vodja Richard Tognetti, ki z nami sodeluje že petič, je pripravil 15 unikatnih koncertov v lastni festivalski produkciji, s katerimi obeležujemo tudi 50. obletnico našega obstoja, saj Festival Maribor izhaja iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september. Prepričana sem, da bo naš program za čisto petico."

S podporo avstralskih donatorjev so lahko v Maribor pripeljali svetovno slavni Avstralski komorni orkester, ki bo prevzel vlogo rezidenčnega festivalskega orkestra. Njim se bo pridružil orkester Festivala Maribor, v katerem so se združili izbrani domači in tuji solisti ter člani slovenskih pa tudi nekaterih tujih orkestrov. Prvič je Festival Maribor dobil tudi svoj zbor pod vodstvom Daniele Candillari.

Prepletanje zvrsti in izrazov

Tognetti je ostal zvest svojemu prepoznavnemu pristopu, za katerega je značilno prepletanje in oplajanje različnih glasbenih zvrsti, umetniških izrazov, tradicij in kultur. Že slavnostni otvoritveni koncert, imenovan Čarobnost (Magic), bo ponujal skladbe Paganinija, Schumanna, Schuberta pa tudi glasbo iz filma Nadarjeni gospod Ripley in skladbo I've Been High rock zasedbe R.E.M. Na koncertu bo v spremstvu rezidenčnega orkestra nastopila štirikratna prejemnica nagrade emmy, ameriška sopranistka Dawn Upshaw.

Lani je bil gost Festivala Maribor sloviti avstralski igralec in komik Barry Humphries, ki je v začetku 90. let doživel svetovni sloves v vlogi nepozabne Dame Edna. Letos pride v Maribor Gerry Connoly, ki bo na koncertu z naslovom Vse/Jagodni izbor v soboto, 8. septembra, prevzel vlogo ceremoniarja in povezovalca, menda v preobleki Kraljice Elizabete II. Glasbeni zasedbi pod vodstvom finske violinistke Satu Vanska se bo pridružil Brian Ritchie, glasbenik zasedb Violent Femmes in Midnight Oil.

Spored Električni vihar (10. septembra) prinaša svetovno praizvedbo skladbe avstralskega skladatelja Bretta Deana z naslovom Electric Preludes, ki je posvečena Festivalu Maribor in njegovemu umetniškemu vodji. Njegov sonarodnjak Tognetti, ki je deklarirani zaljubljenec v surfanje, je letos začrtal nov multimedijski dogodek, posvečen temu avstralskemu "nacionalnemu" športu. Projekt se imenuje Greben (The Reef), ki bo svojo svetovno praizvedbo doživel 14. septembra in bo nadaljevanje projekta Musica Surfica, ki je leta 2009 v Cannesu, na Floridi, New Yorku in v Braziliji dobil nagrade za najboljši surf film leta. Vodja fotografije je zopet Jon Frank, režiser pa je Mick Sowry.

Za konec tudi Oda radosti

"Vabim vas v naše sanje z glasbo, ki opeva elemente narave in oblikuje zvočni dialog s skrivnostno in prečudovito umetnostjo, s surfanjem," je o Grebenu zapisal Tognetti. O glasbenem izboru pa je povedal: "Naš glasbeni univerzum sega 42.000 let v preteklost, vse do domorodne glasbe avstralskih aboridžinov preko fragmentov surferske kulture, ki jo je poganjal grunge v 90. letih, nato se usmerimo proti vzvišeno srhljivemu Ligetijevem delu Ramifications in povzpnemo vse do svetega grala J. S. Bacha."

Sklepni koncert Festivala Maribor, ki ga bo zaokrožila Beethovnova 9. simfonija, je umetniški vodja poimenoval Oda radosti. "Tognetti za svoje izvedbe Beethovnovih simfonij žanje zelo dobre ocene," je poudarila Pavličeva. "Za 9. simfonijo, s katero je bil pred nedavnim na turneji, je doživel vnebohodne kritike in upam, da bo tudi pri nas tako."

Festival Maribor je nastal leta 2008 z napovedjo, da bo tvoril enega izmed vrhuncev letošnje evropske prestolnice kulture (EPK). Zavod Maribor 2012 - EPK mu je letos namenil 432.000 evrov in je s tem najpomembnejši financer mariborskega festivala resne glasbe. Ker bo ta zavod prihodnje leto ugasnil, se že postavlja vprašanje, kako se bo festival financiral v letih po mariborskem kulturnem prestolovanju. Iz letošnjih izkušenj je mogoče sklepati, da obeti niso optimistični: država Festival Maribor 2012 sofinancira le z drobižem, Mestna občina Maribor pa mu ni nakazala niti evra.