Strateški forum Bled (BSF) se bo sicer formalno začel v nedeljo popoldne, mladi pa so ga s svojim sklopom odprli že danes. Pri tem sta jih v imenu organizatorjev pozdravila generalna sekretarka BSF Miriam Možgan in predstavnik z zunanjega ministrstva Matej Marn pozvala k pogumnemu spreminjanju sveta.

Forum mladih se je nato začel s panelom o "mladih in nemirnih" v državah Zahodnega Balkana, kjer je, kot so zastavili organizatorji, "zagotovljena le negotovost" in zaradi česar številni mladi iščejo boljše življenje drugod po Evropi.

Potrebna je sprava med narodi zahodnega Balkana

Martine Alonso Marquis, ki dela v Evropskem parlamentu, je izpostavila, da se zelo malo mladih odloči za selitev v sosednjo državo, kar je škoda. Govorci so se strinjali, da je za povečanje medregionalne migracije potrebna sprava med narodi zahodnega Balkana.

Drugi panel, namenjen razpravi o spremembah, ki jih za sodobni svet in mednarodne odnose prinašajo digitalne tehnologije, se je dotaknil različnih definicij generacije "digitalnih domorodcev".

Slovenski glasnik digitalne tehnologije Aleš Špetič je izpostavil, da so bile prejšnje generacije vedno omejene glede dostopa do znanja. Nasprotno pa danes, v dobi interneta, ko je znanje na voljo skoraj zastonj, te omejitve postajajo vedno bolj pogojene s časom, ki je posamezniku na voljo.

Govorili o spremembah po arabskih revolucijah

Udeleženci tretjega panela so govorili o spremembah v Sredozemlju po arabskih revolucijah ter posledicah teh sprememb za evropsko sosedsko politiko. Govorci so odprli številne aktualne teme, največ zanimanja pa je požel Sirijec Mohammad Al Abdallah, nekdanji politični zapornik Assadovega režima, ki je opisal razmere v Siriji.

Forum mladih je sicer namenjen predvsem izmenjavi mnenj ter druženju študentov in perspektivnih mladih profesionalcev iz sveta diplomacije in znanosti. Omogoča pa jim tudi navezovanje stikov z "velikimi" pomembnimi osebnostmi, ki se udeležujejo foruma na Bledu in ki bo potekal do ponedeljka.