Spa-Francorchamps od nekdaj velja za posebno dirko, kjer od dirkačev in dirkalnikov ogromno zahtevata steza in vreme. A kot pravi mazohisti dirkači vedno znova komaj čakajo, da se spopadejo z zahrbtnim belgijskim vremenom in stezo, ki je z leti sicer izgubile nekaj nevarnosti, a še vedno velja za eno zadnjih, ki imajo dušo in srce. Tega pa morajo imeti tudi dirkači, pa še kaj jih mora biti med nogami, da se na primer s polnim plinom v dežju spopadejo z zloglasnim ovinkom Eau Rouge. A Belgija ne bi bila Belgija, če ne bi imela svojega jubilanta. Lani je bil Michael Schumacher z dvajseto obletnico prve dirke, letos je to ponovno Nemec, ki slavi 299. ali 300. dirko. Odvisno, kako kdo vodi statistiko dirk.

Schumacher se upravičeno lahko veseli te dirke, saj je na njej v svoji karieri že šestkrat zmagal, tukaj si je privozil tudi prvo zmago leta 1992, eno leto po prvi dirki (ki je sicer bila dolga le nekaj ovinkov). In tukaj je doživel še marsikaj več - od zanimivega poraza proti Miki Hakkinenu leta 2000, ko je Finec uprizoril menda najboljši prehitevalni manever v zgodovini formule 1, do množičnega trčenja in skoraj pretepa z Davidom Coulthardom. A res je tudi, da je na letošnjih enajstih dirkah tudi šestkrat že odstopil, kar je precej manj razveseljiva statistika. A ker Schumi dirko v Belgiji šteje za nekakšno domačo dirko (njegov rodni Kerpen le ni tako zelo oddaljen), je logično, da se v dežju in blatu, pa tudi soncu in vročini, vsako leto v Ardene prikotali ustrezno število njegovih navijačev, ki jih druži dobro znani moto: "Schumi, Fritten und Bier, dafür sind wie hier!", kar v slovenščini pomeni "Schumi, cvrtje in pivo, zato smo tukaj". Več verjetno ni treba dodati.

V okviru jubileja je Schumacher na petkovih plavalnih vajah, oba treninga sta bila namreč na sporedu v močnem dežju, odpeljal progo z na novo obarvano čelado. Ekipe in dirkači niso imeli nobene prave možnosti, da bi preskusili novosti, ki so jih pretuhtali njihovi inženirji v enomesečnem premoru, ki je večini dirkačev dobro del. Za preostala dva dneva so vremenske napovedi bolj ugodne, kar lahko pomeni, da bi si v nedeljo lahko ljubitelji formule 1 spet ogledali zanimivo in razburljivo dirko, kakršnih ravno v Belgiji nikoli ni manjkalo. Kajti vsaj en dirkač bo na stezi zato, da popravi dosedanji belgijski vtis - Fernando Alonso. Španec, ki je na vseh letošnjih enajstih dirkah prišel do točk, namreč v formuli 1 še ni zmagal v Spaju, nazadnje je tukaj zmagal, ko je še dirkal v formuli 3000. Zmes, iz katere je po navadi narejena dobra dirka, je pripravljena.