Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor se je na zaskrbljujoče številke glede brezposelnosti mladih odzval s svarilom, da morajo institucije in vlade ter podjetja in socialni partnerji v EU storiti vse, kar je v njihovi moči, da se izognejo pojavu "izgubljene generacije", saj bi bila to "gospodarska in socialna katastrofa".

Stopnja brezposelnosti je tako julija ostala na junijski ravni. Eurostat je podatke o stopnji brezposelnosti v juniju popravil z 11,2 na 11,3 odstotka. Že prva ocena je pomenila rekordno stopnjo brezposelnosti v območju s skupno evropsko valuto.

V EU je bila stopnja brezposelnosti julija 10,4 odstotka, kar je enako kot junija. Po oceni Eurostata je bilo julija v EU brezposelnih 25,254 milijona ljudi, od tega jih je bilo 18,002 milijona v območju z evrom. Glede na junij se je število brezposelnih v EU povečalo za 43.000, v območju evra pa za 88.000.

Julija lani je stopnja brezposelnosti v območju z evrom znašala 10,1 odstotka, v EU pa 9,6 odstotka. Število brezposelnih se je na letni ravni v EU povečalo za 2,104 milijona, v območju evra pa za 2,051 milijona.

Med državami članicami so imele julija najnižjo stopnjo brezposelnosti Avstrija (4,5 odstotka), Nizozemska (5,3 odstotka), Nemčija in Luksemburg (po 5,5 odstotka), najvišja pa je bila v Španiji (25,1 odstotka) in Grčiji (maja 23,1 odstotka).

Na letni ravni je brezposelnost upadla v desetih državah članicah, povečala se je v 16 državah, v Sloveniji pa ostala stabilna.