Redkobeseden pred sodnico

Senat mariborskega okrožnega sodišča pod predsedovanjem Andreje Lukeš je že več mesecev čakal na Čeha, da se vrne v domovino. Še bolj nestrpna sta bila prvoobtožena Kosta Turner in Ivan Vinko, saj sta že od lanskega aprila v priporu in si zato želita, da bi se čim prej sklenil sodni postopek, ki je svojo uvodno glavno obravnavo doživel 1. marca.

Vsi obtoženi in večina odvetnikov se je že v času sodnih počitnic zbrala na sodišču v upanju, da jim bo uspelo zaslišati 36-letnega Ptujčana, ki od aprila igra za indonezijski PSMS Medan. Vendar so 25. julija zaman čakali na Čehov prihod, saj se na vabilo ni odzval. Včeraj zjutraj pa je le prišel v Maribor. Nogometaš, ki se je nekoč odlikoval po svoji drznosti in iznajdljivosti na igrišču, je negotovo postopal pred vhodom v sodno dvorano. Šele po nekajminutnem obotavljanju je vstopil in sedel v zadnjo vrsto.

Predsednico senata je najprej zanimalo, koga pozna med obtoženimi in kako se je z njimi spletlo poznanstvo. "Kosto Turnerja in Ivana Vinka poznam že več let, Goran Šukalo pa je moj prijatelj iz reprezentance," je odvrnil. Turnerja in Vinka je spoznal zaradi športnih stav, ki jih je vplačeval pri Kosti, ta pa jih je nato posredoval naprej v avstrijske stavnice, ker so imele boljše kvote kot slovenske. Ali je več dobil ali izgubil? "Izgubil," je odgovoril Čeh. "Koliko?" je vrtala sodnica. "Ne bi rad odgovoril, vendar ne gre za tolikšne zneske, kot so bili predstavljeni v medijih," se je izmikal in dodal, da je svoj dolg to Turnerja in Vinka že odplačal.

Še vedno dolžan Šukalu

Čeh dolguje Šukalu večjo vsoto denarja. Enako kot je to že storil obtoženi, je tudi Čeh včeraj zanikal, da ta dolg do obtoženega nogometaša nemškega drugoligaša iz Duisburga izvira iz športnih stav. "Potreboval sem denar in on mi ga je posodil," je trdil Čeh. Zakaj si je sposodil 40.000 evrov, se ne spominja več, Šukalu pa ta čas dolguje še približno 25.000 evrov, je razkril.

Iz elektronske evidence sprejetih in odigranih stav, na podlagi katere tožilstvo utemeljuje svoje obtožbe, izhaja, da je Čeh stavil več kot 2,5 milijona evrov. Kako komentira ta znesek, je zanimalo sodnico. "Ne bom več odgovarjal na takšna vprašanja, mislim, da sem že vse povedal. Prepričan pa sem, da izguba ni bila tolikšna," je odvrnil.

Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec obtoženim očita sodelovanje v protizakonitem organiziranju športnih stav. Prvoobtoženi Kosta Turner je bil po njenem prepričanju vodja hudodelske združbe, ki naj bi organizirala ilegalno stavnico, v katero so številni hazarderji vplačali več kot 42,7 milijona evrov. Ivan Vinko, ki naj bi skupaj s Turnerjem nelegalno prislužil za skoraj milijon evrov provizij, naj bi imel nalogo pridobivati stave doma in v tujini. Vasja Turner naj bi vodil glavno elektronsko evidenco stav in dolžnikov, Zvonko Hajšek pa naj bi pridobival denar za pokrivanje limitov, ki so jih postavili do danes neodkriti tuji posredniki stav. Goranu Šukalu obtožba očita, da je v ilegalno stavnico, ki je začela delovati novembra 2008, prinašal denar svojih nogometnih kolegov. Tožilka je v svoji obtožnici izpostavila dejstvo, da naj bi nekdanji slovenski reprezentant poskrbel za kar 5,5 milijona evrov vplačil v Turnerjevo ilegalno stavnico.

Sojenje se bo nadaljevalo 13. septembra.