Po naših informacijah je namreč družba Gen-I, ki skupaj s Holdingom Slovenske elektrarne HSE) in Gen energijo Talumu letos dobavlja električno energijo, pred časom unovčila del poroštva, ki ga je Eles ob podpisu pogodbe o zakupu 1,2 teratavne ure električne energije odobril Talumu. Kot smo izvedeli, naj bi to Eles stalo okoli tri milijone evrov. Še dodatnih pet milijonov evrov naj bi Talum dolgoval HSE, pri čemer nam včeraj ni uspelo izvedeti, ali in kdaj bo Elesovo poroštvo unovčil tudi holding. Eles sicer Talumu letos jamči za okoli 15 milijonov evrov obveznosti do dobaviteljev električne energije, pričakovati pa je, da bodo Talumove neplačane obveznosti do konca leta "odnesle" večino tega denarja. Za primerjavo: Eles, ki glavnino prihodkov pobere od čezmejnih avkcij in omrežnine, je lani ustvaril 5,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, še dodatnih 28,7 milijona evrov pa knjižil med rezervacije.

Prav zaradi Taluma se po naših podatkih zatika tudi pri izpeljavi redne letne skupščine Elesa. Na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) so nam tako včeraj potrdili, da vlade še niso prosili za soglasje o sklepih. Neuradno naj bi na agenciji z njihovo pripravo zamujali zaradi nejasne usode naložbe v Talum. To želi Eles še letos prenesti bodisi na državo bodisi na Talumove dobavitelje električne energije. Čeprav se v energetskih krogih omenja več scenarijev, med drugim tudi dokapitalizacija Elesa v primeru, če bo Talum ostal pod njegovim okriljem, naj bi bil v zadnjih tednih najresneje v igri prenos Elesovega deleža na Gen Energijo. Tej možnosti naj bi se najbolj upirali prav v družbi, ki jo vodi Martin Novšak.

"V primeru Taluma bomo podprli rešitve, ki bodo omogočile njegovo nadaljnje poslovanje in ki bodo v interesu države," so nam včeraj pojasnili na AUKN. Na Elesu medtem žogico vračajo dobaviteljem električne energije. Talum namreč za njen letni zakup v povprečju plačuje okoli 53 evrov na megavatno uro, kar je po oceni Elesa od 30 do 60 odstotkov več od cene, ki jo plačuje Talumova konkurenca v Evropski uniji. Pri tem velja opozoriti še, da Talum, ki je lani ob 293,3 milijona evrov prihodkov ustvaril 7,4 milijona evrov izgube, na ravni skupine daje kruh okoli 850 zaposlenim.

Kdaj bo agencija izpeljala skupščino Elesa, včeraj ni znal povedati niti direktor družbe Milan Jevšenak, ki bi se mu lahko v prihodnjih mesecih začel tresti stolček. Po informacijah iz virov blizu vladajoče koalicije naj bi ta namreč pripravljala zamenjavo nadzornikov Elesa, njihovi nasledniki pa bodo zelo verjetno novo ekipo imenovali tudi v poslovodstvo. Med imeni za vrh Elesa sta se v zadnjih dneh omenjala nekdanji predsednik nadzornega sveta družbe Mirko Marinčič ter nekdanji direktor Elesa in nesojeni prvi mož AUKN Vitoslav Türk (oba iz kvote SDS), tudi v novem poslovodstvu pa naj bi v vsakem primeru ostal sedanji namestnik direktorja Aleksander Mervar, ki velja za kader Državljanske liste. Na AUKN so nam včeraj sicer zatrdili, da o zamenjavi nadzornikov Elesa "ne razmišljajo".