Rabin se je s hčerjo sprehajal po ulici v soseski Friedenau na zahodu Berlina, ko ga je obstopil mladenič in ga vprašal, če je Jud. Nato so ga mladenič in še trije napadalci, ki so bili po besedah lokalne policije "domnevno arabskega porekla", pretepli in mu zagrozili, da bodo ubili njegovo 6-letno hči. Rabin je utrpel poškodbe glave, v bolnico pa so ga peljali zaradi zlomljene ličnice. Napadalcev še niso aretirali.

Berlinski župan Klaus Wowereit iz vrst Socialnih demokratov (SDP) in deželni notranji minister Frank Henke, član konservativnih Krščanskih demokratov (CDU), sta napad označila za "brutalen" in "strahopeten".

Nova dimenzija nasilja

Rabin Walter Rothschild je za lokalne radijske novice RBB povedal, da napad predstavlja "nove dimenzije". Povedal je, da so ga že napadli, prejel pa je tudi žaljivo elektronsko pošto ter da kipe, tradicionalnega pokrivala, ne nosi več v javnosti.

Berlinska deželna senatorka za delo, integracijo in ženske zadeve Dilek Kolat, ki je sicer turškega porekla, je bila šokirana nad brutalnostjo napada in dejstvom, da se napadalci niso brzdali niti pri ustrahovanju otroka. Pozvala je k civilnemu pogumu in dolgoročni kampanji proti rasizmu in antisemitizmu.

Predsednik berlinske judovske skupnosti Gideon Joffe je za berlinski časopis Der Tagesspiegel povedal, da se je verbalno nasilje nad Judi v Berlinu v zadnjem času povečalo. Skupnost namerava zato pričeti z vodenjem registra antisemitskih incidentov.

Brez institucionalnega odgovora ne bo rešitve

Predsednik Evropskega judovskega kongresa (EJC) Moshe Kantor je v izjavi opozoril na marčevsko dogajanje v francoskem Toulousu, ko so bili v judovski šoli umorjeni učitelj in trije otroci.

"Po dogodkih kot so toulouški umori gre življenje v Evropi dalje, a za judovsko skupnost ne," je povedal Kantor. "Umori so ustvarili zevajočo rano v naši skupinski zavesti, ki se z vsakim nadaljnjim napadom samo še poveča, odsotnostjo jasnega, osredotočenega in institucionalnega odgovora pa pomeni, da se ne bo zacelila."

EJC bo naslednji teden v Parizu gostila veliko srečanje vodij evropskih judovskih in muslimanskih skupnosti in upa, da bodo skupaj uspeli z deklaracijo obsoditi berlinski napad.