"Odkrivali bomo vlogo harmonike v slovenski in tuji tradicionalni glasbi ter v sodobnem ustvarjanju, s tem pa jo tudi popularizirali v zahtevnejših glasbenih zvrsteh - skozi jazz, etno, šanson, tango, klezmer, tradicionalno in klasično glasbo," je poudaril direktor festivala Janoš Kern. Pri izboru nekaterih izvajalcev je sodeloval Radio Študent, ki je že od nekdaj promoviral kreativno glasbo tudi v povezavi s harmoniko. Denimo, eden osrednjih letošnjih gostov, genij na harmoniki in komponist Bratko Bibič, je svojo prvo ploščo z bendom posnel prav na Radiu Študent v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, in takrat so bili tako rekoč hišni bend študentskega radia v Rožni dolini v Ljubljani.

Poezija in glasba

Bratko Bibič bo s svojo matično zasedbo The Madleys nastopil za zaključek otvoritvenega večera, nocoj na Mestnem trgu pred Magistratom, ki ga bo sicer ob 20. uri zagnala bolj poetsko razposajena ekipa; ob poeziji in glasbi se bodo družili Jerca Mrzel, Alenka Vidrih, Jure Ivanušič, Lara Jankovič, Polona Udovič, violinistka Oksana Pečeny ter zasedbi Le Petit Theatre in Astorpia. Na Dvornem trgu bo isti večer igral Martin Težak, absolutni svetovni prvak leta 2010 v diatonični harmoniki, za njim pa še slovensko-avstrijski HIStrio, kjer igra harmoniko Matija Solce.

Na Bregu na Novem trgu bodo Rok Kušlan, Rok Kosec in Valerija Peternel ob spremljavi Gorana Završnika na harmoniki prebirali Pravljice Radia Študent, ob 21.30 pa bo nastopil naš perspektivni kantavtor iz Maribora Marko Grobler na kitari, in sicer z enim najvidnejših kreativcev na harmoniki pri nas Janezom Dovčem. Za njima bodo na posebno priporočilo Radia Študent nastopili še Brata Erič in prismojeni profesorji bluesa. Na Gornjem trgu bo v bolj jazzovskih ritmih preigravala zasedba mladega bobnarja in skladatelja Andreja Hočevarja, Next.

Petek se bo začel z opoldansko okroglo mizo na temo Kam bi s to harmoniko?, ki jo bo v Mestnem muzeju Ljubljana vodil muzikolog prof. dr. Svanibor Pettan, za njo pa bodo sedli Vesna Bajić, Bratko Bibič, Janez Dovč, Minka Đonlić, Jure Tori, Jasna Vidakovič, Nina Vovk, Emil Zonta in Janoš Kern. Drugi del okrogle mize se bo zgodil zvečer ob 21. uri na Bregu, ko bodo sodelujoči in gostje nastopili tudi na odru. Pred njimi bo obiskovalce ogreval Duo Borut Mori in Igmar Jenner; glasbenika sta se spoznala na univerzi v Gradcu, za svojo popolno uigranost pa sta lani prejela prestižno nagrado austria world music award.

Na drugi lokaciji, na Dvornem trgu, bo večer zagnala mlada Tjaša Čerič, ki je s harmoniko zmagala na zadnjem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije Temsig. Za njo bo oder zavzela tako imenovana prva harmonika Vojvodine in Srbije Miodrag Spasić, večer pa se bo končal s kvintetom Piazzoleky in z jazzovsko vokalistko Ano Bezjak. Na tretjem prizorišču, na Gornjem trgu, bo ta večer igral Miro Kadoić Band, zasedba uveljavljenega zagrebškega jazzista Kadoića.

Zanchini, mojster akordeona

Enega najatraktivnejših koncertov so organizatorji prihranili za zadnji dan, soboto, ko bo na Gornjem trgu s svojim triom nastopil Simone Zanchini, evropski mojster akordeona. Na Bregu pa vas vabijo na Multi vizijo, vizualno-glasbeni projekt, pod katerega se med drugim podpisujejo Julija Temlin, Matjaž Weingerl, dr. Drago Ocepek, Lado Jakša, Jani Tutta in drugi. Pred tem bo nastopila hrvaška zasedba Rhythm & Blues Resistance, za performansom pa še duo Incurabili, ki ga sestavljata Bruno Subiotto in Niko Novak, dolgoletna akterja domače neodvisne rockovske scene (ex. Dicky B. Hardy, Borghesia, Hic Et Nunc). Na Dvornem trgu bosta preigravala virtuozni Teater quartet, kjer sodeluje še en odlični slovenski harmonikar Marko Brdnik, in mariborska akustična zasedba Kontra quartet, kjer v klezmer duhu harmoniko igra Daliborka Ancel.

V okviru spremljevalnega programa Plesni coctail se bo vsako popoldne in večer v času festivala na Stritarjevi ulici plesalo standardne in latinskoameriške plese. Po ljubljanskih ulicah obljubljajo potujoče koncerte, kjer bodo mladi glasbeniki s harmoniko nagovarjali mimoidoče. V skladu s tradicijo bodo vsi dogodki brezplačni.