V zadnjem času smo nekako navajeni, da ljudje iščejo rešitve za svoje zdravje šele takrat, ko zbolijo. Pri njej so se stvari odvijale drugače. Vesna Kovač je od nekdaj živela zdravo, pazila na prehrano in se vsakodnevno ukvarjala s športom. Nato je po naključju zašla v makrobiotiko. Ta jo je tako pritegnila, da je zadnje desetletje posvetila izobraževanju v Amsterdamu, Londonu in Zagrebu. Vzporedno s šolo makrobiotike je spoznala še svet eteričnih olj iz stoodstotno naravnih sestavin, ki jo je prepričal. O moških, ženskih in protistresnih oljih je tekel tudi naš pogovor.

Eterična olja poznamo predvsem za masažo, inhalacije in kopeli. Je oralna terapevtska uporaba nekaj novega? Najbrž ni vseeno, katero eterično olje uporabimo v ta namen.

"Eterična olja še vedno najpogosteje uporabljamo v aromaterapiji. Ker se v zadnjem času pojavlja vse več znanstveno potrjenih raziskav eteričnih olj, pa je vse pogostejša tudi oralna terapevtska uporaba. Bistvena razlika med eteričnimi olji, ki se uporabljajo za aromaterapijo, masaže in odišavljanje prostorov, ter olji, ki jih lahko uživamo, je v načinu pridobivanja in sami izbrani vrsti rastline. Eterična olja iz rastlin lahko izoliramo po različnih metodah, vendarle pa strokovnjaki menijo, da lahko samo s postopkom hladnega stiskanja in destilacije pridobimo tako visokokakovostno in čisto obliko, ki jo lahko uporabljamo v oralne terapevtske namene."

Postopek destilacije

Ponujate tudi tovrstna olja. Kaj lahko poveste o njih?

"Olja pridobivamo s posebnim postopkom destilacije s separacijo, kar pomeni, da snovi, ki so za uživanje škodljive, s tem posebnim postopkom izločimo. Za naša olja je značilno, da so stoodstotno iz naravnih sestavin, brez kakršnihkoli dodatkov, da so pripravljena iz strogo nadzorovanih delov rastlin, od tega je večina endemske sorte."

Med široko paleto olj smo zasledili, da učinke olja divjega origana primerjate z najmočnejšimi sintetičnimi antibiotiki.

"Olje divjega origana je najmočnejši naravni rastlinski antiseptik z izrazitimi antibakterijskimi, antivirusnimi, antiparazitnimi in antioksidantnimi lastnostmi. Znanstveno dokazano uničuje glivice kandide, E. Coli, salmonelo, stafilokoke in še več kot dvajset drugih bakterij. Danes v ZDA in v Kanadi origanovo olje uporabljajo kot preventivo pred sezonsko gripo, gripo AH1N1 (prašičja gripa) in prehladi. Kot najmočnejši naravni rastlinski antiseptik izredno učinkovito pomaga pri zdravstvenih težavah, kot so alergije, seneni nahod, aktinomikoza, bronhitis, kašelj…"

Menda obstaja posebno žensko in moško olje?

"Tipično žensko olje je janeževo olje. Že stari Grki in Rimljani so janeževo olje uporabljali za blažitev bolečih menstruacij in pomoč pri težavah v menopavzi (vročinsko oblivi, zastajanje vode, napenjanje), ker uravnava delovanje ženskih hormonov in pospešuje tvorbo estrogena. Mlada dekleta rada slišijo, da prsi s časom ob uporabi tega olja postanejo bolj čvrste, saj zvišuje raven estrogena. To je čudovito žensko olje in nemalokrat se pošalim, da janeževo olje ne bi smelo manjkati v nobeni ženski torbici. Olje muškatnega oreška pa daje energijo in moč, pospešuje prekrvavitev in na tak način izboljšuje spolno vzdržljivost pri moških. Poleg tega deluje preventivno in pomaga pri procesih razstrupljanja jeter in ledvic. Je odlično naravno poživilo in lajša bolečine v sklepih."

Blagodejni učinek

V današnjih časih kar ne moremo mimo stresa, nespečnosti, depresij. Obstaja kakšno olje, ki bi omililo take težave?

"Olje divjega žajblja deluje izredno blagodejno na živčni sistem, še prav posebno v primerih depresije, stresa, nespečnosti in raznih travm. Zmanjšuje občutek vročine, vrtoglavice, glavobolov in omotičnosti. Blaži bolečine v mišicah in želodcu, uravnava prebavne motnje in težave z ledvicami. Njegova najboljša lastnost pa je vsekakor, da umirja in izboljšuje razpoloženje."

Kaj pa olje, ki bi pomagalo pri razstrupljanju?

"Peteršiljevo olje slovi kot najboljši razstrupljevalec krvi. Prav tako so ga naši predniki že tradicionalno uporabljali pri težavah urinarnega sistema, saj pospešuje izločanje tekočin iz telesa. Medtem ko je olje divjega korenja poznano kot odličen razstrupljevalec jeter in prebavnega sistema, zato ga priporočam ljudem po dolgotrajnem zdravljenju s sintetičnimi antibiotiki. Obe omenjeni olji učinkovito lajšata bolečine pri artritisu, revmatizmu in bolečih sklepih." (zdd)