"Dars bo s tem pilotnim projektom preizkusil, kar je dolgo načrtoval," je dejal Knez in dodal, da je odstranitev preostalih cestninskih postaj povezana s sistemom elektronskega cestninjenja. Po njegovem bo verjetno potrebno rušenje, pri Logu pa bodo določili, kako stvari rešiti v razpisu za elektronsko cestninjenje.

Prva stopnja rušenja cestninske postaje Log, ki zajema odstranitev betonskih delov in napeljav, bo po Knezovih besedah stala okoli 40.000 evrov.

Knez glede vinjetnega sistema cestninjenja osebnih vozil ne napoveduje sprememb, na Darsu pa medtem razmišljajo o novem cestninskem razredu za kombije. V prihodnjih dveh tednih bo predvidoma znano, kaj bo s cestninskimi razredi, koliko jih bo in kako jih optimizirati.

Dars po Knezovih besedah potrebuje povečanje prihodkov po eni in znižanje stroškov po drugi strani. To je možno na vseh segmentih in v tem duhu bodo potekali vsi načrtovani ukrepi nove uprave, zatrjuje Knez, ki so ga nadzorniki na čelo Darsa ustoličili prejšnji teden, potem ko je dober mesec in pol vodil začasno upravo.

Dars v začetku leta 2013 pripravlja razpis za elektronsko cestninjenje tovornih vozil nad 3,5 tone. Elektronsko cestninjenje za tovornjake naj bi po Knezovih napovedih začelo delovati v letu 2014. V letih 2013 in 2014 sicer zapade največ obveznosti Darsa za odplačevanje posojil za gradnjo avtocestnega sistema.

Letos bo Dars skupaj (dolg in glavnica) odplačal 189 milijonov evrov, prihodnje leto 226 milijonov evrov, leta 2014 pa 446 milijonov evrov. Letos bo Dars, tako Knez, ustvaril približno enako prihodkov kot lani, ko je imel 298 milijonov evrov cestninskih prihodkov, skupni prihodki pa so znašali 311 milijonov evrov.

Dars se bo, kot pravi Knez, preoblikoval iz graditelja v upravljalca, s tem pa se bodo ustrezno spremenile tudi pogodbe z zunanjimi izvajalci, ki so doslej delali za Dars. Kljub preoblikovanju bo Dars zaradi številnih predvidenih infrastrukturnih projektov po njegovih besedah obdržal precej pomembno graditeljsko vlogo.

Glede predora Markovec je Knez pojasnil, da objekt do pogodbenega roka, torej do konca tega meseca, ne bo končan. Gradbena dela bodo končana v začetku 2013. Pogajanj o uskladitvi rokov in pogojev potekajo, je zatrdil.

Na vprašanje glede napovedanih tožb zoper nekdanjo upravo Darsa z Matejo Duhovnik na čelu - ta je zaradi razrešitve s čela Darsa že napovedala tožbo - je Knez dejal, da nekatere aktivnosti še potekajo, a da so to vprašanja za nadzorni svet, ne upravo.

Kot je še dejal Knez, je podpis koncesijske pogodbe Darsa z državo predviden do konca tega leta. Knez računa, da jo bodo uskladili do 15. novembra, potem mora še na nadzorni svet.