Podpora večini strank je sicer padla, z izjemo stranke SDS, kateri se je podpora iz julijskih 14,7 povišala na 16,1 odstotka ter Pozitivne Slovenije, katero bi volil enak odstotek vprašanih kot meseca julija (17,3).

Podpora je v primerjavi s prejšnjim mesecem za dober odstotek in pol padla SD (12,5 odstotka) in DeSUS (1,2 odstotka), za en odstotek pa je padla podpora SLS (2,5). Državljanski listi je padla podpora na 3,8 odstotka, NSi pa na 2,9. Druge stranke bi volilo 2,6 vprašanih, 17,7 odstotka je neopredeljenih, 23,4 odstotka anketirancev pa ne bi šlo na volitve. Delo državnega zbora so vprašani na lestvici od ena do pet ocenili s povprečno oceno 2,33.

44 odstotkov anketiranih bi glasovalo za Türka

Če bi bile predsedniške volitve v nedeljo, bi največ anketiranih svoj glas dalo Danilu Türku (44,3 odstotka). Borutu Pahorju bi namenili 20,5 odstotka glasov, Milanu Zveru pa 15,6 odstotka. Neopredeljenih je 8,9 odstotka anketiranih, 7,49 odstotka pa se volitev ne bi udeležilo.

Če bi se v drugem krogu volitev pomerila Borut Pahor in Danilo Türk, bi jih 51,9 odstotka glasovalo za Türka, 34,6 odstotka pa za Pahorja. Neopredeljenih je bilo 4,9 anketirancev, 8,5 odstotka pa ne bi volilo za nobenega, so pokazali rezultati ankete.

Če bi bil referendum za vstop v Evropsko unijo jutri, bi za vstop glasovalo 50,8 vprašanih, proti bi bilo 41,2 odstotka, referenduma pa se ne bi udeležilo osem odstotkov vprašanih. V evro sicer še vedno zaupa 63,5 odstotka vprašanih, nezaupanje pa je izrazilo 30,4 odstotka. Neopredeljenih je bilo 6,1 odstotka vprašanih, še kažejo rezultati ankete.

Večina anketiranih tudi meni, da ni še prišel čas, da bi vložene prihranke v banke prenesli drugam. Da stanje v slovenskih bankah še ni tako slabo, meni 41,3 odstotka vprašanih, 26,7 odstotka pa jih meni, da je stanje tako kritično, da prihranki v naših bankah niso več varni. 22,6 odstotka pa pravi, da je stanje tako slabo, da je pametno del prihrankov prenesti v tuje banke ali jih vložiti v druge oblike (delnice, zlato, nepremičnine).

Najbolj priljubljen politik je Türk, sledita mu Potočnik in Žerjav

Na avgustovski lestvici merjenja priljubljenosti slovenskih politikov je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem vsem padla. Na vrhu lestvice je predsednik republike Danilo Türk, sledijo pa mu evropski komisar Janez Potočnik, predsednik SLS Radovan Žerjav in predsedniški kandidat Borut Pahor.

Javnomnenjsko raziskavo Vox populi za POP TV in Dnevnik izvaja agencija Ninamedia. Tokratno telefonsko anketo so opravili med 21. in 23. avgustom na vzorcu 700 oseb.