Bosna in Hercegovina se trenutno sooča z najtoplejšim poletjem v zadnjih 120 letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. tiskovne agencije. Državo je sicer prizadela že huda zima z izjemno nizkimi temperaturami ter rekordno količino snega.

Agrarni strokovnjak Sead Jeleč ocenjuje, da bo kmetijska panoga v BiH v celoti pridelala od 30 do 40 odstotkov manj pridelka. Škodo tako ocenjujejo na okoli 300 milijonov evrov. Suša je najbolj prizadela žito in sadje.

Na Hrvaškem škodo zaradi posledic suše ocenjujejo na preko 134 milijonov evrov. Več hrvaških regij je razglasilo naravno katastrofo, med drugim tudi Slavonija, kjer proizvedejo največ pridelka. Škodo naj bi tam utrpelo od 60 do 100 odstotkov pridelkov. Od 1,5 milijona hektarjev kmetijskih površin je na Hrvaškem samo 18.000 hektarjev pokritih z namakalnimi sistemi.

Vladni viri v Srbiji posledice suše v kmetijstvu ocenjujejo na eno milijardo evrov. Najbolj je prizadeta Vojvodina, kjer naj bi suša uničila kar polovico vsega pridelka. Prizadetih je preko milijon hektarjev, večinoma žitnih, sojinih in koruznih polj.

Srbija letos beleži najtoplejše poletje po letu 1887, saj so temperature presegale 35 stopinj Celzija preko 50 dni. Samo v petek je po državi divjalo kar 50 požarov.

Na Kosovu naj bi bil pridelek manjši za 20 odstotkov, podobne izgube pričakujejo tudi v Makedoniji. Kosovo že sedaj uvaža skoraj polovico vseh potreb po hrani in se, podobno kot Črna gora, boji velikih podražitev cen hrane.

Suša pa povzroča veliko težavo tudi pri zagotavljanju zadostnih količin pitne vode. Srbija je v številnih mestih že omejila porabo vode, v nekaterih pitna voda teče samo pet ur dnevno.