Iskanje zaposlitve kot prodajni projekt

"Uspešni iskalci zaposlitve razmišljajo podjetniško - se ne skrivajo pred spremembami, pač pa se nanje prilagajajo. Uspešni iskalci zaposlitve se obnašajo kot dobri prodajalci - predvsem poslušajo svojo stranko in ji ponudijo, kar potrebuje, kar ji bo rešilo problem," rad poudari Gorazd Prah iz MojeDelo.com, ki pripravlja tudi delavnice za iskalce zaposlitve. In v tem primeru je to njihov potencialni delodajalec. Dejstvo je, da običajno dela ne dobi najboljši kandidat, pač pa tisti, ki je najboljši iskalec dela. In ob tem se je treba zelo dobro zavedati, da delodajalec in delojemalec po navadi govorita o isti zadevi povsem drugačen jezik. Delodajalec razmišlja o čim manjših stroških, iskalec službe o čim višji plači...

Katera vprašanja naj zastavi na pogovoru za službo in kakšnih delodajalec po navadi ne mara slišati? "Visoka stopnja brezposelnosti daje močan vtis, da so danes delodajalci tisti, ki držijo vse karte v svojih rokah. Vendar se je treba zavedati, da imajo vsi tisti, ki jim ob trenutnem močnem padcu števila razpisanih prostih delovnih mest vseeno uspe priti do razgovora, tudi sami v svojih rokavih močne adute, ki bi jih morali izkoristiti," poudarja Barbara Kotlušek, direktorica Zavoda Zaposlim delodajalca. Kotluškova poudarja, da je razgovor za službo dvosmeren proces. Kandidat mora kadrovika prepričati, da je prav on najboljši kandidat za prosto delovno mesto, vendar se mora hkrati tudi prepričati, ali je to služba, ki mu je dejansko všeč, in ali se vidi kot del ekipe, del podjetja. "Res je, da danes glede na ne tako prijetne čase za zaposlovanje ne moremo biti preveč izbirčni, smo pa lahko premišljeni in poskušamo zase ter glede na svoje kompetence in znanja poiskati karseda ustrezen 'fit'. Kandidat postavlja vprašanja tudi zato, da ugotovi, ali služba ustreza njegovim kariernim ciljem."

Kako torej ugotoviti, ali je služba, za katero se kandidat bori na razgovoru, prava zanj in ali bodo lahko do izraza prišle njegove kompetence in znanja, za kar bo tudi ustrezno nagrajen? Odgovor je v postavljanju smiselnih in tehtno premišljenih vprašanj ob koncu razgovora. Tovrstna vprašanja na kadrovika naredijo močan vtis in prav hitro se lahko zgodi, da bo kadrovik poklical prav tega kandidata s kopico vprašanj, saj z dodatnimi vprašanji pokaže, da je na razgovor prišel pripravljen in je naredil domačo nalogo.

"Špičaki" iščejo navdušenje

"Najslabše se pri meni uvrsti sogovornik, ki sploh nima nobenih vprašanj," pa zelo jasno pove Tone Stanovnik, direktor Špice. Si pa sam prizadeva za to, da pogovor poteka v čim bolj sproščenem tonu in da kandidat nima preveč treme. Tudi Stanovnik poudarja, da je pomembno, da razpozna, da se je kandidat na pogovor dobro pripravil oziroma je "naredil domačo nalogo". "Dober vtis naredi name tudi, če ima s seboj beležko in svinčnik. Si kaj zapiše ali med pogovorom zabeleži kakšno idejo, na katero potem usmeri svoje vprašanje. Če pa iščemo sodelavca s prodajno žilico, pričakujem, da z vprašanji izvabi iz nas odgovore, ki mu na naslednjem sestanku omogočajo, da nastopi še bolj suvereno in zvedavo. Menim, da lahko projekt nove zaposlitve postaviš kot 'predprodajni projekt'. Dandanes so namreč pogosto produkti in storitve tako podobni, da ključno prednost doseže prodajalec, ki se vživi v kupca in proda sebe kot 'smetano' na vrhu torte, v našem primeru izdelka oziroma storitve," je slikovit Stanovnik.

Direktor Špice ob tem poudarja, da kandidat z vprašanji pokaže tudi svoje navdušenje in pričakovanja, da se zagrize v nove izzive. "Najboljši kandidati skozi vprašanja odprejo tematiko, na katero lahko navežejo 'followup' komunikacijo, s katero dokažejo, da znajo pronicljivo prisluhniti in s svojim agilnim odzivom preseči naša pričakovanja. Agilnost, inventivnost in odstopanje od povprečja so trije ključni elementi, ki jih iščemo pri kandidatih.

Piko na i pa kandidat postavi, če je sposoben pogovor speljati tudi na športno področje. 'Špičaki' smo namreč tradicionalni podporniki adrenalinskih športnih panog in nekateri tudi aktivni v panogah, kot so paragliding, kitesurfing, veslanje na divjih vodah… Benjamin Savšek je naš adut, na katerega stavimo in se je odlično odrezal na letošnjih olimpijskih igrah," poudarja specifike organizacijske kulture "špičakov" Stanovnik.