Res je, Slovenci smo množični športni navdušenci, toda kaj pa tisti, ki to niso? Je bil dela prost dan naklonjen tudi željam tistih, ki so ga želeli preživeti med raziskovanjem arhitekturnih, zgodovinskih, morda gastronomskih znamenitosti naše dežele, za katere med delovniki prepogosto zmanjka časa?

Niti ne, številna vrata v mestnih središčih so bila tistega dne zaprta, tudi najbolj privlačna za turiste. Na Ptuju, kamor se je v zgodnjih jutranjih urah odpravil Kanadčan Kyle Dine, ni bilo dosti drugače: mesto je delovalo zaspano, ulice so bile bolj ali manj prazne, turistov skorajda ni bilo na spregled.

Je bil za mrtvilo kriv ptujski prevod slogana "Turizem smo ljudje" ali je bila kriva zgolj poletna sopara, zaradi katere so se mnogi raje odločili za kopalne užitke?

Neverjetno, koliko zgodovine!

Kdo bi vedel, bolj pomembno je, da naš izvidnik, devetindvajsetletni poznavalec marketinga, ki ga je v podalpsko deželico iz rodnega Ontaria lani zvabila ljubezen, vseeno ni skoparil s pohvalami na račun svojih doživetij. Lepote in spokoj najstarejšega slovenskega mesta je Kyle, ki je tudi glasbenik in najraje poje ter piše pesmi za otroke, v prostem času pa se nadvse rad preizkuša v hokeju na rolerjih, raziskal v družbi svoje žene Maše, Slovenke, s katero sta se pred sedmimi leti zaljubila na študentski izmenjavi na Švedskem.

"Lep izlet, zato tega dne še dolgo ne bom pozabil. Zagotovo se bom na Ptuj še vrnil! Romantično mestece me je očaralo s svojim bogatim zgodovinskim pridihom. Impresivno in prav neverjetno je, kaj vse ponuja, toda škoda je, ker so bile nekatere znamenitosti, ki sem jih želel izkusiti, zaradi praznika zaprte. Najbolj so me očarali kurenti - o njih sem vedel le, da gre za nekakšne kosmate, bradate spake oziroma maskote mesta, zdaj vem, da je njihovo poslanstvo mnogo širše. Komaj čakam, da se spomladi udeležim ptujskega karnevala in še podrobneje spoznam njihovo zgodbo. To je za zdaj moja prioriteta na seznamu top doživetij prihodnjega leta!" je Kyle strnil vtise. Mesto je opisal kot očarljivo, polno kulture in tudi unikatnih lokalčkov, ki so ga spominjali na prestolnico. Zaradi njih se mu je Ptuj zdel kot mini Ljubljana, a malce bolj zaspana. Domačine oziroma turistične delavce, s katerimi je imel opraviti, je označil kot srčne, prijazne in pripravljene pomagati. No, nekatere med njimi je bilo treba vseeno malce predramiti iz poletne ležernosti...

Če ne bi vedela, bi bilo težko…

Na Ptuj sta se zakonca Dine odpravila s svojim jeklenim konjičkom. Pot jima je hitro minila, z iskanjem mestnega jedra nista imela težav, bilo je zgledno označeno s smerokazi. Parkirala sta v središču mesta in se najprej odpravila preverit ponudbo v turističnoinformacijski center (TIC). Mladenič, ki ju je sprejel, se je sicer izkazal z ustrežljivostjo in znanjem angleškega jezika, prijazno je odgovoril na vsa zastavljena vprašanja, toda mesta našima izvidnikoma ni znal prepričljivo "prodati".

"Naštel nama je vrsto znamenitosti, vrednih ogleda, in jih označil na zemljevidu, a kaj ko nama zgodovinskih dejstev oziroma zgodb, povezanih z njimi, ni povedal. Premalo naju je animiral, zato sva ga bila primorana zaprositi za vsako pojasnilo posebej. Že res, da je bilo vse podrobno popisano v vodniku mesta, ki nama ga je prijazno poklonil, a midva bi raje poslušala njega, namesto da sva se morala pozneje o kulturnih biserih poučiti iz zapisov. Še dobro, da sva se o njih že doma malce pozanimala prek spleta, sicer bi bila kar težka..." je Kyle pojasnil izkušnjo v TIC. Ni se pustil zmesti - načrt svojih ogledov sta z ženo s pomočjo prebiranja vodnika in ob kavi v miru skovala v bližnji kavarnici Bo cafe.

Navdušujoča grajska ponudba

Cerkev sv. Jurija, ki se bohoti v središču mesta, je bila njun prvi cilj. Splačalo se jo je ogledati z umetniškega in estetskega vidika, občudujoče sta jo obhodila, a v njeno notranjost nista zašla, saj je v tistem času v njej ravno potekala sveta maša. Pot ju je zato po grajskem griču vodila do največje ptujske znamenitosti - ptujskega gradu.

"Fantastična izkušnja! V Kanadi nimamo gradov, morda se kje skriva kakšen manjši, za katerega ne vem, zato sem bil še toliko bolj navdušen. Ptujska mogočna utrdba se mi je zdela še veličastnejša od ljubljanske, še posebno zaradi privlačnega muzeja, ki se skriva v njej. V prvem nadstropju sem občudoval grajske sobane, opremljene s starinskim pohištvom, še več mojega zanimanja pa je pritegnilo drugo nadstropje, v katerem so predstavljeni tradicionalne pustne maske in liki. Užival sem v vsem, kar sem videl, ogromno novega sem izvedel o kurentih in karnevalu. Vsi eksponati v muzeju so bili zgledno označeni in opisani, zato vodnik ni bil potreben," je kar vrelo iz Kanadčana. Raziskovanje mestnega jedra sta z ženo končala z ogledom Mestne hiše, Mestnega stolpa ter Florijanovega in Orfejevega spomenika. Prijeten sprehod sta potem prekinila njuna lačna želodčka - bil je čas kosila.

"Varno", a brez pike na i

V želji po okušanju pristnih slovenskih dobrot sta jo na pobudo predstavnika TIC najprej mahnila do gostilne Perutnina Ptuj, a je bila ta žal zaprta, zato sta izbrala drugo ponujeno možnost - gostilno Rozika.

Vzdušje na zunanji terasi je bilo prijetno in domače. "Bilo je precej gostov, strežnega osebja pač ne, zato sva dolgo čakala na svoje naročilo. A je prijazna natakarica vseeno odlično odpravila svoje delo. Sprva ni najbolje razumela najinega opozorila, da imava oba z ženo alergijo na določene sestavine, kot so moka, oreški in jajca, a ko sva ji pokazala svoji izkaznici z opozorili, smo se končno sporazumeli glede naročila. Mesni krožnik z različnimi vrstami mesa in krompirjevo prilogo ter puranji zrezek s sirom sta se izkazala kot okusna in glede na najino alergijo varno kosilo," je pojasnil Kyle. Cena? Skromnih 18 evrov - skupaj s pijačama.

Pokušnje pristne vinske kapljice si zakonca nista privoščila, želela sta jo namreč okusiti v Ptujski kleti in tako postaviti piko na i svojemu obedu. Toda ni se jima izšlo po načrtih. Tudi Ptujska klet je bila na njuno veliko razočaranje zaprta...

"Škoda, bila sva prepričana, da bo praznični dan odlična izbira za raziskovalno dogodivščino, saj ima večina ljudi takrat čas za izlete in oglede. Žal ni bilo tako, a vseeno spoštujem dejstvo, da se morajo tudi turistični delavci in gostinski ponudniki kdaj pa kdaj spočiti... Pa saj se bova na Ptuj še vrnila," je razumevajoče sklenil Kyle.

Adrenalina poln finale

Popoldanski obisk bližnjih Term Ptuj, za katerega sta svoji denarnici oba skupaj olajšala za 26 evrov, sta naša izvidnika ocenila kot adrenalinski zaključni del svojega podviga. Termalni park ju je razveselil s pestro paleto vodnih užitkov, termalno sprostitvijo in številnimi vodnimi privlačnostmi.

"Bilo je fantastično in glede na visoke temperature res osvežujoče. Zelo sva se zabavala, je pa res, da sva morala zaradi izjemne gneče kopalcev kar dolgo čakati, da sva prišla na vrsto na raznih vodnih masažah, whirlpoolih, toboganih in vodnih tubah. Zdelo se je, da so si jih nekateri kar malce prisvojili in jih nikakor niso hoteli privoščiti še drugim, zato sva se morala tudi sama podati v 'tekmo' z njimi, še posebno otroci so bili precej agresivni in tekmovalno razpoloženi," je Kyle v smehu opisal kopališki trušč.

Vzdušje ob bazenih se mu je zdelo prijetno, a vseeno je pričakoval malce več reda. Nekaj pripomb je navrgel tudi k pomanjkanju oznak v angleškem jeziku - vse je bilo napisano le v slovenščini, zato bi brez ženine pomoči le stežka našel garderobne prostore, toaleto, savno...

Slovenci živimo bolj zdravo

Ptujska izkušnja, ki mu je ostala v čudovitem spominu, je Kylu kar prehitro minila. Nepopisno je bil zadovoljen, da je lahko spoznal še eno prelepo slovensko mesto. Zelo mu je namreč všeč naša majhna, a zanimiva dežela, zato rad živi tukaj. Slovence dojema kot zelo prijazne, le včasih se mu zdimo malce zaprti do tujcev, kar pripisuje jezikovnim preprekam.

"Življenje v Sloveniji je počasnejše od tistega, ki sem ga bil vajen v Kanadi, a je bolj družabno. Zdaj si lahko končno vzamem čas za kavo in druženje s prijatelji, zelo cenim pristne prijateljske odnose, ki jih imate Slovenci med seboj. In še v nečem se precej razlikujete od mojih rojakov - odlikuje vas nacionalni ponos. Zelo ste ponosni na svoje korenine, deželo in sodržavljane, še posebno na športnike. Vsi poznate tiste, ki so dosegli odmevne dosežke, na primer Tino Maze, Roberta Kranjca, Anžeta Kopitarja, Martina Strela..."