Znamko doslej najvišje tržne kapitalizacije je do začetka tega tedna namreč v rokah držal Microsoft Billa Gatesa, ki je bil 27. decembra leta 1999 na kapitalskih trgih vreden 620,6 milijarde dolarjev. Delnica Appla pa je v ponedeljek priplezala na 665,15 dolarja, njegova tržna kapitalizacija pa se je zaustavila na 623,52 milijarde dolarjev in s tem je postal najbolj vredna družba v zgodovini. Rast vrednosti delnic se je nadaljevala tudi včeraj, kar je že običajno za obdobja pred razkritjem nove prodajne senzacije. V tem primeru gre za novi iphone 5, ki naj bi bil svetu predstavljen 12. septembra, vlagatelji pa si ob preračunavanju potencialnih prodajnih številk že sedaj manejo roke.

A uspeh Appla ni bil vedno tako samoumeven. Še pred 15 leti, ko je bil Apple ob povratku sedaj že pokojnega Steva Jobsa tik pred propadom, so si le redki mislili, da bo ameriška družba nekoč kraljevala na vrhu lestvice največjih svetovnih družb. Med te ljudi lahko prav gotovo štejemo Michaela S. Della, izvršnega direktorja Applovega pomembnega konkurenta Della, ki je le leto po Jobsovem povratku dejal: "Če bi sam vodil Apple, bi družbo zaprl, denar pa razdelil med delničarje". In vse drugo je zgodovina, bi dejali nekateri.

Apple je v tem času naredil popoln preobrat. Še leta 1997 so mu močno kopnele denarne rezerve in znašel se je v nezavidljivem finančnem položaju, z ogromno količino zalog, sestavljenih iz vrste povprečnih izdelkov. Vendar se je ob vizionarskem vodenju Jobsa nato le v nekaj letih preobrazil v eno izmed najbolj učinkovitih svetovnih družb, ki ne zadovoljuje le potreb potrošnikov, temveč jih celo ustvarja. Pri tem je treba pomisliti samo na nekatere produkte, ki definirajo vsaj delček vsakdana mnogih, kot so ipod, iphone in nazadnje ipad.

Čeprav je Jobs v zgodovini Appla nedvomno pustil ogromen pečat, pa je treba reči, da ga je od lanskega poletja dostojno zamenjal novi vodja in dolgoletni sodelavec Tim Cook. Za potrditev se lahko ozremo kar na kapitalske trge, kjer se je vrednost delnic Appla ob izjemnih prodajnih številkah samo v enem letu skoraj podvojila. Ob ceni delnice 356,03 dolarja se je Apple pred natanko dvanajstimi meseci lahko pohvalil s 333,8 milijarde dolarjev visoko tržno kapitalizacijo, ob koncu leta 2011 pa je bil vreden 393,4 milijarde dolarjev.

Kljub hitrem vzponu cene delnic pa analitiki opozarjajo, da morajo cene Applovih delnic še precej zrasti, če želijo preseči za inflacijo popravljeno tržno kapitalizacijo Microsofta. Microsoft poznih 90. let bi bil ob upoštevanju inflacije namreč vreden več kot 850 milijard dolarjev. Po nekaterih izračunih morajo delnice Appla, če želi preseči to tržno kapitalizacijo, preseči 910 dolarjev. Pri tem je sicer pomembno poudariti, da so bile cene delnic tehnoloških družb pred pokom balona dot.com močno napihnjene, kar dokazuje tudi dejstvo, da njihova vrednost nikoli več ni dosegla prejšnjih ravni.

A Apple po oceni nekaterih analitikov z Wall Streeta ne potrebuje pomoči balona. V drugem četrtletju je v letni primerjavi skoraj podvojil čisti dobiček, ki ga je ustvaril kar za 11,6 milijarde dolarjev. Ob takšnih rezultatih ni izključena niti morebitna rast vrednosti delnice nad 1000 dolarjev.