Po drugi strani bosta podjetnik Tomaž Blatnik in njegova soproga Anica Blatnik, ki sta Pekarno Blatnik začela razvijati leta 1990, iz lastniške strukture podjetja izstopila. Čeprav sta se tako Ferko kot Blatnik zavila v molk, pa poznavalci razmer o zaostrovanju njunih odnosov vedo povedati veliko.

Tako smo izvedeli, da sta se Ferko in Blatnik sprla do tolikšne mere, da sodelovanje ni več mogoče. Na podlagi dogovora, ki pa jima ga je vendarle uspelo doseči, naj bi Pekarna Blatnik nekaj Tuševih franšiznih prodajaln v prihodnosti oddelila na novo podjetje. Lastnik slednjega bo postal Blatnik. V zameno pa se bosta morala Blatnik in njegova soproga brezplačno odpovedati 40 odstotkom Pekarne Blatnik. Iz letnega poročila za leto 2010 (lanskoletno še ni javno dostopno) je sicer razvidno, da so prodajalne, ki naj bi bile oddeljene na novo podjetje, v finančnem najemu.

Ferku svetuje tudi Nikolić

V postopku oddelitve dela premoženja na novo podjetje ima po zatrjevanju naših virov pomembno vlogo Stojan Nikolić, sicer predsednik uprave družbe Triglav Naložbe. S Ferkom je Nikolić stkal dobre odnose, ko je predsedoval nadzornemu svetu Elana. Zaradi spora s preostalimi nadzorniki je Nikolić sredi lanskega leta kot nadzornik begunjskega podjetja odstopil, pred kratkim pa je bil ponovno imenovan v njegov nadzorni svet. Nikolić je potrdil, da ga je Ferko nedavno zaprosil za nasvet glede oddelitve premoženja Pekarne Blatnik na novo podjetje in da je nekdanjemu prvemu možu Elana svetoval izključno kot kolega in brezplačno.

Ferko je petinski lastniški delež v Pekarni Blatnik pridobil oktobra lani. Enak delež sta takrat pridobila tudi Marta Jelševar, ki je sicer ameriška državljanka, in izraelski poslovnež Arie Gilboa. Iz družbeniške pogodbe je razvidno, da sta morala Ferko in Jelševarjeva do konca lanskega leta v podjetje vložiti vsak po pol milijona evrov svežega kapitala, do konca septembra 2014 pa mora vsak od njiju prispevati še 126.000 evrov. Gilboa je moral lani v Pekarno Blatnik vložiti dobrih 156.000 evrov, do konca junija 2014 mora vplačati še 143.515 evrov, tri mesece kasneje pa dodatnih 326.000 evrov. S takšno strukturo se je Tomažu in Anici Blatnik lastniški delež znižal iz stotih na 40 odstotkov.

Iz Pekarne Blatnik moral oditi Blatnikov sin

Čeprav Ferko skupaj s taščo v Pekarni Blatni obvladuje "le" 40-odstotni delež, ima vse vzvode podjetja že zdaj popolnoma v svojih rokah. Še več, določen čas ga brez njegovega soglasja z direktorskega mesta ne more odstaviti nihče. To mu omogoča spretno sestavljena družbeniška pogodba, ki določa, da je za Ferkov odpoklic potrebno stoodstotno soglasje lastnikov. Enak delež je med drugim potreben tudi za imenovanje prokurista podjetja in za ukrepe glede pregleda in nadzora njegovega dela.

Ko je Ferko prevzel vodenje Pekarne Blatnik, naj bi se odnosi med zaposlenimi bistveno poslabšali, vedo povedati prebivalci Dobrepolja, kjer je sedež družbe. Zaradi spora s Ferkom pa naj bi h konkurenčni Pekarni Pečjak prebegnil celo Blatnikov sin. Tudi Anica Blatnik menda v podjetju ni več zaposlena. Pod Ferkovo taktirko naj bi podjetje prodalo tudi nekaj svojega premoženja.

Strma rast čiste izgube

Pekarni Blatnik so prihodki od prodaje lani padli za odstotek, na 17,8 milijona evrov, je razvidno iz javno objavljenih nerevidiranih izkazov poslovanja. Čista izguba, ki je v letu 2010 znašala 249.000 evrov, se je lani zvišala na 1,55 milijona evrov, kar predstavlja več kot 500-odstotno rast. Od vseh sredstev v višini 14,7 milijona evrov je imelo podjetje konec lanskega leta 85,6 odstotka dolžniškega kapitala. Medtem ko so dolgoročne finančne obveznosti znašale 4,84 milijona evrov, kar na letni ravni predstavlja devetodstotni padec, so se v obravnavanem obdobju kratkoročne finančne obveznosti znižale za šest odstotkov, na 3,27 milijona evrov. Toda po drugi strani so se v obravnavanem obdobju za 44 odstotkov, na 4,5 milijona evrov, zvišale kratkoročne poslovne obveznosti. To pomeni, da so dobavitelji podjetja v minulem letu v povprečju na svoje plačilo čakali skoraj mesec dlje kot leta 2010. Izračun namreč pokaže, da je Pekarna Blatnik leta 2010 v povprečju potrebovala 64 dni, da je servisirala obveznosti do dobaviteljev, lani pa je plačilni rok v povprečju znašal 93 dni. Konec lanskega leta je podjetje sicer imelo še za dobrih osem milijonov evrov (tako kot v letu 2010) zabilančnih obveznosti, ki skoraj v celoti izvirajo iz vknjiženih hipotek za najeta posojila.