Raziskava je pokazala, da so bili ljudje bolje razpoloženi, ko se je približeval konec tedna, kar je podkrepilo posebni petkovski občutek, da pa ni bilo bistvene razlike med ponedeljkom in ostalimi delovnimi dnevi pred petkom. Avtor raziskave profesor Arthur Stone z univerze Stony Brook zato meni, da bi mit o depresivnih ponedeljkih morali prečrtati.

"Kulturni miti lahko precej precenijo dejanske vzorce razpoloženja po dneh v tednu,“ je pojasnil, še pred njim pa je neka druga skupina pokazala, da razširjenemu prepričanju navkljub, ponedeljek zadnjega polnega tedna v januarju ni najbolj depresiven dan leta.

Ljudje so v raziskavi priznali več veselja in užitka, z manj stresa in skrbi, ob petkih, sobotah in nedeljah. Stone pravi, da je občutek še posebej depresivnega razpoloženja ob ponedeljkih posledica padca razpoloženja od nedelje do ponedeljka - padca, ki se med ponedeljkom in torkom ne ponovi.

Stone je tako pokazal, da so se Bob Geldof in druščina zmotili, ko so peli o še posebej hudi depresiji ponedeljkov, medtem ko so člani zasedbe the Cure anticipirali pravilni rezultat.