Iz Društva za zaščito pacientov v Los Angelesu (PCA-LA) so že sporočili, da paciente, ki marihuano uporabljajo v zdravstvene namene, ščiti kalifornijski zakon iz leta 1996.

Lahko dostopna marihuana = več kriminala

Mestni svet Los Angelesa je pred kratkim sprejel zakon, po katerem bodo te lekarne/ustanove zaprli. Po njihovem mnenju je namreč prodaja teh drog ušla izpod nadzora, posledično pa je v mestu narasla stopnja kriminala.

Da je mestni svet sploh odprl to debato, so poskrbele pritožbe številnih meščanov, da imajo mladi lahek dostop do droge, ki pa jo nezakonito uporabljajo v rekreacijske, ne pa zdravstvene namene. To naj bi posledično poskrbelo za višjo stopnjo kriminala na območjih, na katerih prodajajo marihuano. Medtem so iz mestnega sveta na lokacije nekaterih prodajaln že poslali odločbe, da bodo s 6. septembrom postale nezakonite.

Ne le nesmiselna, ampak neumna odločitev

"Odločitev mestnega sveta ni samo nepremišljena, brezsrčna in nesmiselna, ampak tudi čisto neumna," je za NBC News dejal predstavnik PCA-LA, Marc O'Hara. "Mesto se zaveda, da v tej sodbi ne moglo zmagati," je dodal.

Zagovorniki prednosti medicinske marihuane se sedaj na vso moč trudijo sprožiti referendum, s pomočjo katerega bi prepoved izničili. V številnih prodajalnah marihuane tako že zbirajo podpise.

Marihuana sicer pozitivno pripomore pri številnih boleznih, hkrati pa lajša bolečine. Največkrat jo zdravniki predpišejo pri Alzheimerjevi bolezni, astmi, depresiji, glavkomu ter več vrstah raka, saj bolniku lajša bolečino, poleg tega pa spodbuja tek.