Ker državni organi razpolaganja s premoženjem niso omejili, zdaj Domen Romih hišo prodaja. Cena, ki jo je postavil na nepremičninskem portalu www.nepremicninar.com, znaša 570.000 evrov, kar naj bi bilo bistveno manj, kolikor želijo iztržiti lastniki enakih okoliških hiš, je pojasnil dober poznavalec razmer na nepremičninskem trgu.

S kakšnim premoženjem pravzaprav še razpolaga Anton Romih, eden od osumljencev v aferi Hypo, ni znano. Po lanskoletni februarski spektakularni akciji, ko so avstrijski varnostniki okupirali Hypo, se je namreč v korist soproge lani spomladi odpovedal tudi lastništvu hiše v Sevnici. Po nekaterih informacijah, ki jih ni mogoče preveriti, pa naj bi bil Romih tudi lastnik večje hiše na otoku Krku.

Poleg hiše v Mostecu je njegov sin Domen Romih od leta 2008 lastnik stanovanja na Trgu komandanta Staneta v Šiški. Poleg Domna Romiha naj bi si po neuradnih informacijah na Trgu komandanta Staneta pred leti prebivališče uredilo tudi več drugih posameznikov, ki so bili oziroma so še zaposleni v Skupini Hypo. Investitor v stanovanjsko-poslovnem objektu je bilo podjetje S.P.C. 03 v lasti Franca Erjavca, gradbena dela je izvajal Vegrad, projekt pa je financiral Hypo. Pozornost pri prodaji vrstne hiše ob Koseškem bajerju vzbuja relativno nizka cena, zaradi česar se pojavljajo ugibanja, ali Romih zaradi postopkov, ki potekajo proti njegovemu očetu, ne hiti s prodajo nepremičnine. To dajo slutiti tudi podatki o cenah podobnih nepremičnin, ki se prodajajo v okolici. Hiša v bližini Romihovih, ki sicer stoji v prvi vrsti ob Koseškem bajerju, se prodaja po izklicni ceni 875.000 evrov, nepremičninski agent v eni izmed ljubljanskih agencij pa je pojasnil, da bi jo bilo mogoče kupiti za 850.000 evrov. Druga primerljiva hiša se prodaja za 990.000 evrov. Tudi za to hišo se je po pojasnilih nepremičninskega posrednika mogoče dogovoriti le za malo nižjo ceno. Zakaj prodaja hišo po tako ugodni ceni, Domen Romih ni želel odgovoriti, zatrdil pa je, da je prodaja popolnoma transparentna.

Iz razpoložljive dokumentacije je razvidno, da je Antonu Romihu Hypo Leasing julija 2008 za nakup hiše v Mostecu odobril 266.460 švicarskih frankov posojila z obrestno mero trimesečni libor + 1 odstotek, pri čemer mora biti posojilo odplačano do leta 2019. Koliko je pravzaprav odštel za hišo, ki jo je leto kasneje na podlagi darilne pogodbe prenesel na svojega sina, nam pri Antonu Romihu ni uspelo preveriti, ker je bil nedosegljiv, v preteklosti pa ni želel komentirati očitkov glede afere Hypo.

Najrazličnejši sumljivi posli Skupine Hypo, v katerih je imel Anton Romih pomembno vlogo, že dalj časa zaposlujejo kriminaliste. Pred dnevi pa so proti Romihu, Božidarju Španu (Romihovemu predhodniku) in nekdanjemu generalnemu direktorju Hypo Leasinga Andreju Potočniku v Hypu vložili še odškodninsko tožbo v višini 23,4 milijona evrov. Če jim bodo v Hypu dokazali oškodovanje družbe, se zastavlja vprašanje, kolikšen znesek bodo od iztoženega zneska sploh lahko iztržili. Medtem ko je Potočnik v preteklosti vse očitke o domnevnih nepravilnostih v Hypu ostro zavrnil kot neutemeljene, jih Špan ni želel komentirati.