Na ta način naj bi dosegel čustveno razbremenitev, ki pogosto prinese tudi telesno zdravje. Metoda je bila prvič preizkušena pri veteranih vietnamske vojne, ki so trpeli za posttravmatskim stresnim sindromom, kjer se je izkazala kot zelo uspešna.

Pika Rajnar je usposobljena predavateljica uporabe metode EFT pri mednarodni organizaciji AAMET (Association for advancement of energy meridian techniques). Med leti 2006 in 2009 se je, predvsem v Angliji in v ZDA, izobraževala na tem področju, kar ji je kot prvi v Sloveniji prineslo navedeni naziv. Po osnovni izobrazbi je matematičarka, diplomirala je na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani.

Predstavite, prosim, svojo pot izobraževanja, ki vas je pripeljala do današnje točke.

Leta 2005 mi je dober prijatelj na hitro pokazal izvajanje metode EFT - to pomeni, da je tapkal po mojih EFT-točkah. Ko sem si še isti konec tedna s spleta prenesla brezplačni EFT-priročnik (takrat še v angleščini), sem ugotovila, da si je večino točk narobe zapomnil, saj je gledal le neki posnetek na portalu youtube - ampak metoda je na meni kljub temu delovala. Celo leto sem zelo navdušeno tapkala, si med drugim s to metodo odpravila strah pred letenjem z letalom in še mnoge druge stvari, predvsem svojo preobčutljivost, ki me je čustveno zelo utrujala, saj sem vedno močno čutila stiske ljudi okrog sebe. Leta 2006 sem sklenila, da bom prevedla EFT-priročnik v slovenščino, kar mi je zadovoljivo uspelo šele leta 2007.

Septembra 2006 in januarja 2007 sem uspešno opravila dva izpita - oba po spletu - ki ju je takrat ponujal Gary Craig, izumitelj metode EFT - prvi je bil osnovni in drugi nadaljevalni. Izpita sta služila predvsem posameznikom, ki so želeli preveriti, če pravilno razumejo principe EFT. Oktobra 2007 sem tudi prvič potovala v Anglijo na mednarodno konferenco EFT - EFT Masterclass - in tam dokončno začutila, da si želim poglobiti svoje znanje in opraviti vsa izobraževanja, ki so bila takrat možna. Tako sem leta 2009 opravila še zadnje obveznosti in imam naziv trainer (predavatelj) pri mednarodni organizaciji AAMET. To pomeni, da imajo moje diplome mednarodno veljavo.

Kako je nastal EFT? Iz česa se je razvil, kako je razširjen v svetu in kako v Sloveniji?

Metodo je v današnji obliki leta 1996 javnosti predstavil Gary Craig, ki je na neki način globoko duhovno razvit gospod, kar se vidi tudi po tem, da je metoda EFT na voljo po vsem svetu brezplačno. EFT-priročnik je namreč brezplačen, preveden v mnogo jezikov, in zadostuje, da vsakdo, ki to želi, takoj začne z uporabo metode EFT za svoje male (ali velike) težave. Zadostuje, da sledi navodilom iz EFT-priročnika.

Razširjenost metode v svetu in v Sloveniji težko komentiram. Obstajajo posamezni podatki; letos spomladi je na spletnem tednu EFT sodelovalo čez 500.000 ljudi, na mojem vsakotedenskem seznamu prejemnikov elektronske pošte je več kot 4.000 prejemnikov.

Kaj natančno se dogaja med izvajanjem te metode? Posameznik glasno ponavlja misel, ki govori o njegovi težavi, hkrati pa s prsti tapka po konicah meridianov. Kaj se pri tem zgodi, kakšen je končni rezultat? Je potrebno redno, vsakodnevno izvajanje te metode?

Ker smo si med seboj zelo različni, seveda vsakdo sebi določi količino tapkanja - nekateri stapkajo strah pred višino in so s tem zadovoljni, drugi pa metodično tapkajo prav vse, kar jih moti, premikajo svoje meje in na ta način kažejo pot tudi ostalim. Ena od mojih močnejših izkušenj se je zgodila letošnjega junija, ko smo v Angliji več dni opazovali možgane med izvajanjem metode. Torej, med izvajanjem metode EFT se vzpostavi možganska povezava med potlačenimi/zgodnjimi spomini po alfa valovih v naš razum (ki najintenzivneje deluje v beta valovih) in možgani po tapkanju presenetljivo hitro in trajno ostanejo v dobrem (zdravem) ravnovesju. Kaj točno pa se dogaja v posameznih celicah našega telesa, pa še nihče ne ve natančno. Dejstvo je, da metoda EFT deluje na pretok elektrike po telesu in po njej na neprijetne občutke, ki jih zelo hitro in trajno odpravlja.

Po kakšnem načelu naj posameznik širi tapkanje na širša območja svojih težav? Obstaja enak postopek za na primer akutni glavobol ali akutno zaprtje in za dlje časa trajajoče depresivno stanje?

Postopek je enak za vsako težavo - daleč najboljši nasvet za to je poglavje Pot do osebnega miru v EFT-priročniku na straneh od 71 do 73. Boljšega in bolj učinkovitega nasveta ni.

Pri kakšnih čustvenih stanjih in obolenjih se uporablja EFT? Obstajajo bolezni oziroma stanja, pri katerih ni dobrodošel?

EFT lahko zase uporablja vsakdo. Je način, s katerim lahko vsakdo uravnovesi svoj pretok elektrike. EFT ni zdravilna metoda, je samo učinkovit način za upravljanje z neprijetnimi občutki, odlično orodje, ki nam je neverjetno manjkalo, saj se občutkov z logiko ne da upravljati. Metodo vsakdo uporablja na lastno odgovornost, tako kot vsakdo izbira svoj način prehranjevanja (čeprav vsi bolj ali manj vemo, kaj je prav in kaj ne).

Se te tehnike lahko priuči vsakdo, tudi starejši in otroci? Koliko časa traja učenje, v katerem posameznik pridobi potrebno znanje in praktične izkušnje za pravilno izvajanje te metode na sebi?

Metoda je na voljo vsem, veliko tapkamo s starejšimi in z otroki, metodo EFT uporabljajo v tistih šolah, kjer so učitelji ugotovili, da je učinkovita, enako velja za domove za ostarele. Za izvajanje na sebi je za začetek potrebno dobre pol ure, da preberete ustrezne strani v EFT-priročniku, s tem pa se nabiranje znanja in izkušenj seveda ne konča - kot se ne konča pri nobeni drugi stvari.

Kdaj in zakaj se EFT izvaja v paru?

To je eden od možnih načinov, zelo učinkovit, uporabljajo ga predvsem tisti, ki (iz različnih razlogov) nimajo samodiscipline oz. se ne upajo sami lotiti svojih težav. Takrat je koristno poiskati izkušenega izvajalca metode EFT (ki ima po možnosti potrdilo, da je opravil izobraževanje) in začeti z njim.

Katere so najpogostejše spremembe, ki jih izvajalci te metode občutijo na sebi? Gre pri tem za trajne spremembe ali se je potrebno k tapkanju iste težave vračati?

Rezultati metode EFT so trajni, se pravi, strah pred letenjem z letalom izgine in ni potrebno tapkati vsakič, ko nas čaka polet. Enako velja za ostale težave - strah pred kačami/pajki/dvigali/višino/. Bolj kompleksne težave - trema pred nastopom, samopodoba, nezmožnost postaviti mejo v odnosu - so seveda stvari, ki zahtevajo bolj sistematičen pristop, natančno opisan v EFT-priročniku.

Kje je možno dobiti ta brezplačni EFT-priročnik?

Brezplačni EFT-priročnik si je možno brezplačno prenesti s spletne strani www.eft-slovenija.si.