Darovalka jajčec, ki je želela ostati anonimna zaradi strahu stigmatizacije, je v pogovoru za CNN razkrila, da je donacijo izvedla že štirikrat, prvič pa je kliniko obiskala v spremstvu mame. Za donacije se je odločila kljub temu, da opravlja tri službe – pri nekomu doma, kot manikerka in čistilka. Njen mož je zaposlen kot taksist, a jima je kriza vendarle občutno načela dohodke.

"Ko nimaš denarja, narediš donacijo in plačaš račune"

Zaveda se, da bodo njene donacije nekomu pomagale ustvariti družino, njej in njeni družini pa predstavljajo finančno preživetje. "Ko nimaš denarja, narediš donacijo in plačaš račune," pojasnjuje.

Za eno donacijo jajčec ženske običajno dobijo okoli tisoč evrov, a so pri tem izpostavljene obvezni hormonski terapiji in kirurškemu posegu za odvzem jajčec. Anonimna darovalka je povedala, da je naslednji poseg njen zadnji, saj je enkrat darovala dvakrat. Takrat je dobila 3 tisoč evrov, klinike pa odsvetujejo več kot 6 donacij.

Število darovalcev narašča zaradi gospodarske krize

Med darovalci za denar so lahko tudi moški, ki spermo darujejo enkrat tedensko v obdobju treh mesecev, vsakič pa prejmejo 50 evrov.

Zdravnica Rocio Nunez je presenečena nad številom darovalcev, ki obiskuje kliniko, v kateri dela. Industrija darovanja spolnih celic je sicer pod hudim nadzorom in od kandidatov za darovalce zahteva fizične in temeljite psihološke ocene, preden jim pokaže zeleno luč. Tudi Nunezova ocenjuje, da število darovalcev narašča zaradi gospodarske krize. Samo v lanskem letu je število darovalcev v Španiji zraslo za 30 odstotkov, poroča CNN, ki opozarja, da po zaključenem darovanju spolnih celic, pričnejo darovati lase in materino mleko.

Preberite še:

Snežena krogla, ki požira povsem razbeljeno Španijo