Zadnji podatki kažejo pri tem rahlo izboljšanje v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem, ko se je grški BDP skrčil za 6,5 odstotka. Vendar to ne spremeni dejstva, da je grško gospodarstvo v recesiji že peto zaporedno leto, pri čemer se je samo v zadnjih dveh letih skrčilo za več kot 13 odstotkov. Takšen upad gospodarskih aktivnosti pa že bolj spominja na depresijo kot recesijo.

Skrb vzbujajoči gospodarski sliki Grčije poleg napak politike botrujejo predvsem ostre proračunske zahteve mednarodnih kreditorjev, ki zadajajo gospodarstvu udarec za udarcem. Atenska vlada ostaja tako razpeta med izpolnjevanjem zahtev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in EU, ki so ključne za nemoteno prejemanje denarja iz drugega paketa finančne pomoči, ter skrbmi za tegobe svojih državljanov, ki so soočeni s 23,1-odstotno brezposelnostjo, najvišjo v novejši zgodovini.

Če k temu prištejemo še težave grškega bančnega sistema, je jasno, da Grki pozitivnih trendov kratkoročno ne morejo pričakovati. O tem se strinja večina analitikov, ki napoveduje ob koncu leta okoli 7-odstotno krčenje grškega BDP, prihodnje leto pa okoli 2,5-odstotno.